Iran: – Dette er et mistenkelig dødsfall

Foto: HO (Reuters)

Irans president Ahmadinejad kaller drapet på ikonet «Neda» for et mistenkelig dødsfall.

30.06.09 10:48

NUPI (Nettavisen): Den 26 år gamle filosofistudenten Neda Agha-Soltan ble brutalt skutt og drept under en demonstrasjon i Teheran forrige lørdag.

Drapet ble fanget opp på film og videoklippet har gått som en farsott på internett og i nyhetskanaler verden over. Neda har blitt selve symbolet på iranernes kamp for frihet og demokrati.

«Mistenkelig dødsfall»
Nå karakteriserer den gjenvalgte presidenten Mahmoud Ahmadinejad drapet på Neda Agha-Soltan som et mistenkelig dødsfall og varsler en full granskning. Ahmadinejad har nå bedt lederen for Irans domstoler ayatollah Hashemi Shahroudi om å granske hendelsen og offentliggjøre funnene – først ni dager etter at drapet fant sted.

– Den massive propagandaen fra utenlandsk media, i tillegg til andre beviser, viser at Irans fiender forsøker å blande seg inn og ønsker å vinne politisk makt og mørklegge det sanne ansiktet til den islamske republikken, skrev Ahmadinejad i et brev til Shahroudi, ifølge det halvoffisielle nyhetsbyrået Fars, melder CNN.

Det omstridte brevet ble sendt én dag etter at den regjeringsvennlige TV-kanalen Press TV hevdet at Neda ikke døde slik det er blitt rapportert av opposisjonen og i vestlige medier.

Hva skjer videre med Iran?
Audun Kolstad Wiig, som er doktorgradsstudent ved Sciences Po i Paris, og Morgenbladet-journalist Sten Inge Jørgensen holdt et seminar om Irans fremtid ved Norsk Utenriks Politisk Institutt (NUPI) mandag formiddag. Begge var til stede i Teheran under valget 12. juni.

– Regimet er svekket og har mistet sin legitimitet blant befolkningen, sier Jørgensen. Han mener folket har mistet tro på regimet etter å ha sett kvinner og barn bli angrepet av Basij-militsen, samt vært vitne til det som etter alle solemerker er valgfusk.

Men hva skjer videre med Iran?

Jørgensen mener dagens modell har slått store sprekker, men understreker at systemet er kompleks.

– Regimet kan nesten ikke falle som en enhet, men det beste man kan håpe på er en maktforskyvning. Den islamske modellen med en uavhengig øverste leder er sterkt svekket, fordi Khamenei nå har valgt politisk side. Han skulle egentlig være hevet over politikken og representere «islam», sier Jørgensen.

Uttrykket et mildt sinne
Flere norskiranere i salen uttrykket et mildt sinne over at Norge og verdenssamfunnet ikke har gjort mer enn å fordømme Iran. Utenriksminister Jonas Gahr Støre gikk ut og fordømte massearrestasjonene og voldsbruken i forrige uke. Men så langt er det ikke innført noen handelssanksjoner mot landet. Slike handelssanksjoner kan være kontraproduktivt, mener Jørgensen.

– Hvis man rammer handelsstanden, så driver man dem til å innføre handel med land som i hvert fall ikke setter spørsmålstegn, sier Jørgensen, som mener det internasjonale samfunnet er avventende i forhold til Iran på grunn av begrensende alternativer.

Wiig, som skriver doktorgradsavhandling på Revolusjonsgarden, mener også denne er preget av intern splittelse. Revolusjonsgarden har mye reel makt i det iranske systemet og er tungt involvert i landets økonomi og oljeindustri.

– Noen i Revolusjonsgarden har støttet Mousavi etter valget. Man vet at noen i Revolusjonsgarden følger en annen ayatollah som er veldig liberal, så det at Khamenei (øverste leder) har full kontroll over Revolusjonsgarden, stemmer egentlig ikke, sier Wiig.

Større splittelse
Wiig påpeker også at president Barack Obamas myke linje overfor Iran kan ha resultert i en større splittelse mellom nasjonalistene og islamistene i Iran, som tidligere sto samlet i sin antiamerikanske linje mot George W. Bush.

– Nasjonalistene har beveget seg mer bort fra islamistene til reformvennlige kandidater som Mousavi, sier Wiig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.