Iran advarer Tyrkia mot å øke spenningene

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif er bekymret for hva Tyrkia kan komme til å finne på i Syria og Irak. Selv støtter Iran regjeringene både i Damaskus og Bagdad i kampen mot Den islamske staten (IS).

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif er bekymret for hva Tyrkia kan komme til å finne på i Syria og Irak. Selv støtter Iran regjeringene både i Damaskus og Bagdad i kampen mot Den islamske staten (IS). Foto: Mike Segar (Reuters)

Iran kritiserer Tyrkias metoder i kampen mot terrorisme og advarer nabolandet mot å gjøre noe som kan forverre situasjonen i regionen.

02.10.14 21:13

Utenriksminister Mohammad Javad Zarif snakket med sin tyrkiske kollega Mevlut Cavusoglu i telefonen etter at den tyrkiske nasjonalforsamlingen ga grønt lys for å sende bakkestyrker til Syria og Irak torsdag.

Zarif kritiserte metoden som er valgt for å kjempe mot terrorisme, mens han uttrykte uro for enhver handling som vil kunne forverre situasjonen, melder det statlige nyhetsbyrået IRNA i Iran torsdag kveld.

– I den nåværende situasjonen er landene i regionen nødt til å handle ansvarlig og unngå opptrapping, tilføyer han.

Selv om Tyrkias folkevalgte stemte for å tillate bruken av militærmakt mot væpnede opprørere i Irak og Syria, forplikter vedtaket på ingen måte Tyrkia til å sende soldater inn i nabolandene.

Den tyrkiske regjeringen har sagt at den vil bestemme seg for konkrete tiltak senere, og mange analytikere forventer en varsom tilnærming.

Iran støtter president Bashar al-Assad i Syrias mer enn tre år lange borgerkrig. NATO-medlem Tyrkia støtter opprørerne som forsøker å styrte ham, men regjeringen i Ankara er samtidig med i den USA-ledede koalisjonen mot Den islamske staten IS. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.