Iran boikotter britiske og franske selskaper

Teheran (NTB-Reuters-AFP): Iran retter en ny advarsel til EU og har sluttet å selge råolje til britiske og franske oljeselskaper.

19.02.12 15:45

- Eksport av råolje til britiske og franske selskaper er stanset. Vi vil selge oljen vår til nye kunder, opplyste talsmann Alireza Nikzad på det iranske oljedepartementets nettside søndag.

Boikotten får liten praktisk betydning. Frankrike kjøpte i fjor 3 prosent av oljen sin fra Iran, mens britene trolig ikke importerte iransk olje.

Men Iran sender med dette en advarsel til EU, som har vedtatt å stanse importen av iransk råolje fra juli som straff mot landets omstridte atomprogram. Land som Hellas får en betydelig del av oljen sin fra Iran og kan få problemer med overgangen dersom Iran stenger kranene flere måneder før 1. juli.

Samtidig som spillet fortsetter om den iranske oljen, livsnerven i landets økonomi, sier en diplomat i Wien at Iran muligens planlegger å bygge et underjordisk atomanlegg ved byen Qom. Landet ser ut til å ha planer om å installere flere tusen nye sentrifuger i det nordlige Iran, sier den anonyme diplomaten til BBC. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.