RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iran dyttet børsen opp

Sist oppdatert:
Det omstridte atomprogrammet til Iran ga drahjelp til Oslo Børs som var i oljerus.
Igjen var det oljeprisen som ble avgjørende for aksjene på Oslo Børs. Hovedindeksen steg hele 1,72 prosent til 383,54 poeng.

Oljeprisen steg for andre dag på rad etter at Iran-spørsmålet igjen ble satt på dagsordenen. Det er ventet at Iran skal svare på FNs Sikkerhetsråds krav i forbindelse med det omstridte atomprogrammet allerede i morgen. Iran sier mandag at de ikke vil stoppe arbeidet med å anrike uran, og går dermed i mot FNs resolusjon der arbeidet med anrikingen blir krevd stoppet.

USA har de siste dagene skjerpet tonen mot Iran og dermed står det oljerike landet i fare for å bli utsatt for økonomiske sanksjoner.

- Alt tyder på at Iran vil avslå FNs tilbud i forbindelse med suspensjonen av deres atomprogram, sier oljemegler Tom Bentz i BNP Paribas til Bloomberg News.

Den New York-baserte oljemegleren fortsetter:

- Iran har tidligere gjort det klart at de vil bruke oljen som våpen hvis sanksjoner vil bli brukt i mot dem.

Et fat nordsjøolje med levering i oktober kostet da Oslo Børs stengte 73,15 dollar ved råvarebørsen i London.

Dollaren har samtidig svekket seg mot de viktigste sammenlignbare valutaene. En dollar koster 6,22 kroner mandag ettermiddag.

Den kraftige oppturen i oljeprisen sendte Statoil til topps av listen over de mest omsatte aksjene. Kursen steg 3,21 prosent til 177 kroner. Norsk Hydro ble også løftet av den sterke oljeprisen og endte opp 2,98 prosent til 173 kroner.

Det noe mindre oljeselskapet DNO endte uforandret på 11,40 kroner, mens Altinex falt 1,61 prosent til 1,22 kroner.

Det var likevel CanArgo som gjorde det best oljeselskapene på Oslo Børs denne dagen. Aksjen steg hele 18,77 prosent til 9,62 kroner. I løpet av en uke har kursen blitt løftet nærmere 72 prosent etter at selskapet meldte om et oljefeltfunn i Georgia.

Best av alle aksjene ble likevel det nylig utfisjonerte oljeproduksjonsselskapet Petrojarl. I løpet av helgen gikk det rykter om at både Prosafe og Bergensen Worldwide var i markedet på å sikre seg en eierpost på mellom 25 og 40 prosent av de utestående aksjene i Petrojarl. Mandag bekreftet Prosafe at de hadde sikret seg like i underkant av 30 prosent av aksjene i Petrojarl. Prosafe betalte 50 kroner pr. aksje.

Petrojarl kommenterte senere i en melding at de stiller seg positive aksjekjøpet til Prosafe, men at de også vil vurdere å jobbe for utvide de strategiske alternativene til selskapet. Dette vil inkludere et konkurrerende bud som vil øke aksjonærenes verdi ytterligere.

Aksjekursen endte på toppen av vinnerlisten med en oppgang på 22,73 prosent til 54 kroner.

Prosafe steg 3,58 prosent til 362 kroner. Bergesen Worldwide Offshore la på seg 7,66 prosent til 22,50 kroner.

IGE steg 7,33 prosent til 5,42 kroner etter at meglerhuset ABG Sundal Collier hevet kursmålet i aksjen til 8 kroner fra 6 kroner.

Seismikkselskapet SeaBird la frem et solid resultat for andre kvartal og endte til slutt opp 6,16 kroner.

Verre gikk det med programvareselskapet Opera. Sviktende salg av mobiltelefoner med Operas nettleser får skylden for et svakt andre kvartal. Driftsresultatet og nettoresultatet ble barbert i andre kvartal, og selskapet kan ikke love noen bedring i de kommende månedene.

- Det markedet er skuffet over er guidingen og at de vil være veldig forsiktige med hva salget til Nokia vil gi resten av året, sier en analytiker til NA24 iMarkedet og peker på at det er den samme effekten rammet resultatet i andre kvartal.

Det skal dessuten være flere høyere kostnader enn det som tidligere er blitt kommunisert og da særlig knyttet til flere ansatte.

Sikring på Wall Street

Det er gevinstsikring som gjelder like etter at Wall Street åpnet handelen. Etter fem dager med oppgang har investorene på Wall Street valgt å ta gevinst.

Industriindeksen Dow Jones faller 0,32 prosent til 11.344,65 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen er ned 0,34 prosent til 1.297,84 poeng.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen faller 0,74 prosent til 2.146,05 poeng.

Byggevarekjeden Lowes skuffer dessuten med svake tall for andre kvartal. Resultatet falt med 11 prosent i løpet av siste kvartal, men selskapet venter heller ingen bedring i de kommende månedene. Høye energipriser og mot en forventet nedkjøling i den amerikanske økonomien får selskapet til å varsel dårligere fremtidsutsikter enn først antatt.

Den sterke oljeprisen tynger de amerikanske børsene. Irans atomprogram står igjen på dagsordenen og det er ventet at myndighetene i Teheran vil svare på FNs Sikkerhetsråds krev i forbindelse med det omstridte atomprogrammet. USA har skjerpet tonet mot Iran og krever at de skal innrette seg etter FNs retningslinjer.

Oljemarkedet frykter at Iran vil ta gå til frontalangrep på Israel og komme med trusler å kutte i oljeproduksjon. De andre råvaremarkedene legger også lokk på optimismen.

Wall Street ventes ned

Wall Street fikk et voldsomt løft i forrige uke etter at det kom det sterke makrotall. Mandag ligger børsene i New York an til å ta gevinst og dette får indeksfuturene til å peke nedover.

Dow Jones Indicative er flat, mens S&P 500-futuren er ned 0,30 prosent. Teknologiaksjene er også ventet å få en svak start og Nasdaq-futuren faller 0,70 prosent.

Den sterke oljeprisen tynger de amerikanske børsene. Irans atomprogram står igjen på dagsordenen og det er ventet at myndighetene i Teheran vil svare på FNs Sikkerhetsråds krev i forbindelse med det omstridte atomprogrammet. USA har skjerpet tonet mot Iran og krever at de skal innrette seg etter FNs retningslinjer.

Oljemarkedet frykter at Iran vil ta gå til frontalangrep på Israel og komme med trusler å kutte i oljeproduksjon. De andre råvaremarkedene legger også lokk på optimismen.

Børsløft på oljeoppgang

Hovedindeksen blir løftet 0,78 prosent til 379,98 poeng av den stigende oljeprisen.

Oljeprisen har styrket seg i løpet av helgen og et fat nordsjøolje med levering i oktober koster mandag morgen 73,25 dollar. Det er igjen Iran som stjeler overskriftene. Det oljerike landet skal gi sitt tilsvar på kravene fra FNs Sikkerhetsråd i forbindelse med et omstridt atomprogram og USA har skjerpet tonen mot Tehran. Våpenhvilen mellom Israel og Hizbollah trues stadig av angrep fra begge leire.

Oljetungvekterne Statoil og Norsk Hydro stiger 1,46 prosent til 174 kroner og 1,79 prosent til 171 kroner. DNO blir sendt opp 0,88 prosent.

CanArgo topper vinnerlisten med en oppgang på 20 prosent til 9,70 kroner. Aksjekursen har stukket til himmels etter at det ble kjent at de har gjort et funn av et nytt oljefelt i Georgia. I løpet av en uke har aksjen steget med utrolig 72 prosent.

Petrojarl blir løftet 14,20 kroner til 50,25 kroner etter Prosafe bekrefter at de har kjøpt seg opp i selskapet. Ryktene florerte i helgen og både Prosafe og Bergesen Worldwide ble trukket frem som mulige budgivere på mellom 25 og 40 prosent av aksjene i selskapet. I dag er det blitt klart at Prosafe har sikret seg 29,57 prosent av de utestående aksjene i selskapet. Kursen Prosafe betalte er 50 kroner pr. Petrojarl-aksje, og oppgjøret kommer i form kontanter og Prosafe-aksjer til kurs 349,50 kroner.

Prosafe stiger 2,43 prosent.

Int. Gold Exploration stiger 4,95 prosent til 4,30 kroner, mens kampen om TTS får aksjen til å stige 6 prosent til 53 kroner. Skeie Group kjøpte fredag etter børs seg opp til 34,81 prosent av de utestående selskapene og betalte 52 kroner pr. aksje.

IT-selskapet Opera blir straffet hard for skuffende resultat for andre kvartal. Aksjekursen raser 19,03 prosent til 18,30 kroner. Driftsresultatet og nettoresultatet er under en tredjedel av det selskapet leverte i samme periode året før, og Opera skylder på sviktende salgsinntekter fra mobiltelefonene der nettleseren er representert. Programvareselskapet ser ingen bedring i inneværende år.

Cermaq faller 2,13 prosent til 80,50 kroner, mens Simrad Optronics faller 2,02 prosent til 8,23 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere