*Nettavisen* Nyheter.

Iran fjernet øyet til en syredømt mann

Dette arkivbildet, som Iran Human Rights har fått tilgang på, viser en iransk mann som straffes med fjerning av høyre øye. Tirsdag ble en mann straffet med samme metode.

Aktivist sammenligner det iranske regimet med den islamske stat (IS).

05.03.15 10:14

Iranske myndigheter fjernet venstreøyet til en mann som var dømt for å ha kastet syre på en annen mann. Det er uklart om det var syreofferet selv eller kirurger som utførte inngrepet.

Det var iranske statsstyrte medier som selv annonserte at den barbariske straffen var blitt utført tirsdag denne uken.

Den straffedømte hadde helt syre i begge øynene til offeret, noe som førte til at sistnevnte ble blind.

Iran praktiserer barbariske straffer med utgangspunkt i sharia-lovgivning som bygges på gjengjeldelsesprinsippet «øye for øye, og tann for tann».

Barbarisk straff
Selve straffen ble utført i Rajaishahr-fengselet, hvor det også gjennomføres mange henrettelser ved henging.

- Han var dømt til å bli blind på begge øynene, betale blodpenger og ti års fengsel. De skulle fjerne begge øynene på tirsdag, men fjernet bare det ene. Da de skulle fjerne det andre øyet, så gikk offeret med på å utsette det i seks måneder, sier leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

I henhold til iransk straffelov, ifølge Iran Human Rights, kan offeret «benåde» den dømte ved blant annet å utsette straffen.

En annen iransk mann skulle etter planen få fjernet ett øye og ett øre på onsdag. Den dømte hadde fått bedøvelse, og alt var klart for inngrepet. Men så ville offeret angivelig at straffen skulle utsettes et par måneder.

- Like ille som IS
Amiry-Moghaddam mener det iranske regimet ikke er noe bedre enn Den islamske stat (IS), som er kjent for sine brutale halshogginger, korsfestelser og andre middelalderske straffemetoder.

- Jeg ser ingen forskjell på det IS gjør, som vi sender norske styrker for å bekjempe, og det iranske myndigheter gjør, sier han.

Nå ber han norske myndigheter om å ta opp saken med iranske myndigheter.

- Dette er en sak hvor Irans ambassadør bør kalles inn på teppet. Her må verden markere noe, ellers sender vi svært gale signaler, sier Amiry-Moghaddam.

- Hvis de ikke blir berørt av dette, så er det noe som er alvorlig galt.

Amiry-Moghaddam sier det er svært uvanlig at iranske statsstyrte medier offisielt annonserer denne typen barbariske straffer.

Norge på offisielle besøk
Samtidig gjennomfører Iran henrettelser i rekordfart. Ifølge Iran Human Rights ble det nylig gjennomført 31 henrettelser i Iran på tre dager.

- Dette skjer mens Irans diplomatiske forbindelser er på topp. Norge har i det siste hatt flere offisielle besøk til Iran, blant annet av utenriksministeren i høst. Dette var første gang på tolv år at en norsk utenriksminister har besøkt Iran, sier Amiry-Moghaddam.

I tillegg til besøket av utenriksminister Børge Brende, var utenriksråd Wegger Christian Strømmen på besøk i Iran i forrige måned.

(Artikkelen fortsetter under).

Omstridt atomprogram
Samtidig pågår det intense forhandlinger i Sveits om Irans omstridte atomprogram. Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif sa onsdag at Iran og vestlige land står svært nær en avtale om landets atomprogram, melder NTB.

Zarif har i to dager sittet sammen med USAs utenriksminister John Kerry i den sveitsiske byen Montreux der de har jobbet for å komme fram til en avtale innen fristen i slutten av mars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag