RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iran gjenopptar anriking

Sist oppdatert:
Iran bekrefter at landet har gjenopptatt anrikningen av uran. Samtidig ber regjeringen i Teheran om å få utsatt forhandlingene om sitt omstridte kjernefysiske program.
Javad Vaidi i Irans øverste nasjonale sikkerhetsråd kunngjorde tirsdag at anrikningen er gjenopptatt. Anriket uran kan brukes til produksjon av atomvåpen, men iranerne forsikrer om at deres virksomhet bare har fredelige formål.

Hensikten er å bygge atomkraftverk som kan gi landet stabil og tilstrekkelig forsyning av strøm, sier iranske politikere. Den 4. februar vedtok Det internasjonale atomenergibyrået IAEA å bringe Irans kjernefysiske virksomhet inn for FNs sikkerhetsråd.

Natanz

– I samsvar med nasjonalforsamlingens vedtak, fattet i lovs form, har presidenten gitt ordre om at arbeidet skal startes igjen, sa Javad Vaidi tirsdag. Arbeidet finner sted ved et anlegg i Natanz, 250 kilometer sør for Teheran.

Russland har tilbudt iranerne anrikning av uran ved et russisk anlegg. En iransk delegasjon skulle etter planen ha innledet samtaler om dette i Moskva torsdag, men Teheran-regjeringen ba tirsdag om å samtalene utsatt i to dager.

Iranerne vil at samtalene nå i stedet skal begynne mandag neste uke.

– Vi vurderer nå om denne datoen kan godtas på russisk hold, sa det russiske utenriksdepartementets talsmann Mikhail Kamynin tirsdag.

Garanti

Russerne forsøker å få i stand en ordning der Iran får garantert tilgang til kjernefysisk drivstoff som kan brukes i strømproduksjon. Da kan landet etter russernes mening gi avkall på materialer og utstyr som gjør det mulig å lage atomvåpen.

Inspektører fra IAEA var ventet til Natanz-anlegget tirsdag, for å finne ut om iranerne har begynt å mate urangass inn i sentrifuger der. Dette er første skritt i anrikningsprosessen, og dermed på veien mot produksjon av kjernefysisk drivstoff – eller atombomber.

FNs generalsekretær Kofi Annan drøftet mandag utviklingen i striden om det iranske atomprogrammet med USAs president George W. Bush. Annan ba Iran om «et signal som kan vise at forhandlingsprosessen ikke er død».

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere