RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iran har signert gullkantet avtale for å fakke narkoforbrytere

Bødlene fester og strammer løkken rundt halsen på en dødsdømt iraner under en offentlig henrettelse i Teheran i 2007. Antall henrettelser i Iran har skutt i været de siste årene.
Bødlene fester og strammer løkken rundt halsen på en dødsdømt iraner under en offentlig henrettelse i Teheran i 2007. Antall henrettelser i Iran har skutt i været de siste årene. Foto: Behrouz Mehri (AFP)
Får 174 millioner for å bekjempe narkotika.

Iran har i år henrettet hundrevis av mennesker som er dømt for narkotikarelaterte forbrytelser. FNs program for narkotika og kriminalitet (UNODC), har et eget landprogram for narkotikabekjempelse i Iran, som Norge har støttet økonomisk fra 2011 og ut året.

Signert ny avtale
Mandag ble det signert en ny avtale mellom Iran og UNODC.

- Avtalen om Irans landprogram ble signert på mandag. Totalt er den satt til rundt 20 millioner dollar (175 mill. kroner). Jeg er ikke i stand til å bekrefte informasjon om individuelle donorer, men jeg anbefaler at du kontakter det norske Utenriksdepartementet, sier talsmann for UNODC, David Dadge, til Nettavisen.

Norge har siden 2011 støttet UNODCs landprogram for Iran med 24 millioner. Det er dog uklart om Norge vil fornye pengestøtten til Iran.

- Vi er kjent med at UNODC og Iran nylig har inngått en ny avtale, men UD har foreløpig ikke mottatt noen søknad om støtte fra UNODC, skriver underdirektør i kommunikasjonsenheten i UD, Kristin Enstad, i en e-post til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under avstemningen).

Henrettet over 2500 narkoforbrytere
Pengene fra UNODC går til blant annet bekjempelse av narkotika i Iran. Ifølge Iran Human Rights har det iranske regimet henrettet over 2500 personer som er dømt for narkotikaforbrytelser de siste fem årene.

UNODCs landprogram for Iran består av tre delprogrammer: (1) Ulovlig smugling og grensehåndtering, (2) Reduksjon av narkotikaetterspørsel og Hiv-kontroller og (3) Kriminalitet, strafferett og korrupsjon. Norge har støttet delprogram 2 og 3.

- Norge har ikke støttet delprogram 1, nettopp for å unngå at norsk støtte skulle kunne bidra til å ta smuglere som i neste omgang kan risikere dødsstraff, har UDs kommunikasjonsenhet tidligere uttalt til Nettavisen.

Les også: - Skulle bare mangle at Norge betaler for galgen
Les også: - Slik prøver Iran å få mer penger fra Norge

Frigjort ressurser
Stortingspolitiker Sveinung Rotevatn (V) har tidligere uttrykt skepsis til denne argumentasjonen.

- Det som er sikkert, er at det blir frigjort ressurser fra iransk side til å bruke penger til andre ting. Det er det samme programmet og samme regimet, uttalte Rotevatn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere