Gå til sidens hovedinnhold

Iran i ny samtalerunde med stormaktene

Almaty (NTB-DPA): Iran møter denne uka de seks stormaktene Frankrike, Kina, Russland, Storbritannia, Tyskland og USA til en ny runde med forhandlinger i Kasakhstan.

Samtalene skal etter planen starte tirsdag og er de første mellom Iran og de seks stormaktene om Irans atomprogram på ni måneder.

Irans delegasjon dro til Kasakhstan allerede søndag. Før avreise fastslo Irans nasjonalforsamling at landets omstridte atomprogram ville bli videreført.

«Stormaktene må være klar over at Irans atomtog er ustoppelig, og den iranske delegasjonen må føre et alvorlig forsvar for landets kjernefysiske rettigheter innenfor rammen av ikkespredningsavtalen», het det i en uttalelse fra nasjonalforsamlingen ifølge det iranske nyhetsbyrået Fars.

Internasjonalt er det stor frykt for at Iran skal forsøke å misbruke sitt atomprogram til å produsere atomvåpen. Iranerne selv nekter for at de har planer om dette.

Forhandlingene med Iran har lenge stått på stedet hvil, og ifølge vestlige diplomater vil landet nå bli presentert for et nytt løsningsforslag. Stormaktene vil tilby seg å lempe på forbudet mot iransk handel med gull og andre edle metaller i bytte mot at Iran stenger et anlegg for anrikning av uran, sier diplomatkildene. (©NTB)

Reklame

Badetøy og bikini: De største trendene i 2021