Iran ikke invitert til Syria-konferanse

New York (NTB-AFP-Reuters): FNs generalsekretær Ban Ki-moon sendte mandag ut invitasjoner til 30 land til fredskonferansen i Genève om Syria. Men Iran er ikke blant de inviterte.

04.07.14 13:21

Derimot er Saudi-Arabia og naboland som Jordan, Tyrkia og Irak blant dem som er invitert til konferansen som etter planen går av stabelen i Montreux 22. januar før den flyttes til Genève.

Listen over inviterte ble fastsatt på et møte mellom Russland, USA og FN i desember. USA har hele tiden vært imot at Iran skulle inviteres, mens Russland mener Iran burde være med. Også Ban Ki-moon mener Iran burde delta.

- Vi vet alle at den aktive støtten fra regionale nasjoner er viktige for en politisk løsning, sier Bans talsmann Farhan Haq.

USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov skal etter planen møtes 13. januar for å drøfte hvilken rolle Iran kan spille for å få slutt på den tre år lange krigen.

USA insisterer på at Iran, som er en viktig støttespiller for Syrias president Bashar al-Assad, må godta en erklæring fra 2012 om en overgangsregjering og at Assad ikke kan spille noen rolle i det framtidige Syria. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag