Gå til sidens hovedinnhold

- Iran kan bygge atombomber

Det amerikanske forsvarets øverste ledere er åpenlyst uenige om faren for en iransk atombombe.

Iran har trykket på knappen og testet sitt første kjernekraftverk. Er det - eller er det ikke - fare for at landet også snart bygger en atombombe?

Dette er hva USAs høyeste militære sjef, admiral Michael Mullen, mener om saken:

Mullen: - Ja
- Vi tror det, for å være ærlig, svarte Mullen på CNN søndag. Og han la til at dette er dårlige nyheter både for regionen og verden.

Gates: - Nei
Men forsvarsminister Robert Gates har åpenbart en annen oppfatning. Samme dag svarte han dette om farene for en iransk atombombe, ifølge Reuters.

- De er ikke i nærheten.

Fersk rapport advarer
Uenigheten mellom Mullen og Gates kommer til uttrykk kort tid etter at Institute for Science and International Security i Washington la fram en rapport der de konkluderer med at Iran har nådd et punkt der de er i stand til å gjøre et gjennombrudd når det gjelder atomvåpen.

Rapporten var basert på data samlet inn av Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

- Trenger mer anriket uran
Men om IAEA stiller seg bak konklusjonene er ikke klart. En kilde i byrået uttaler til CNN at det skal noe til å trekke så bastante konklusjoner ut av det tallmaterialet de har samlet inn. Irans lager av uran må gjøres om til rikt anriket uran for å nå et nivå der det kan regnes som våpenmateriale. Og landet er ennå ikke nådd så langt, ifølge kilden.

Skuffet ambassadør
Iran testet sitt nye atomkraftverk onsdag, men uten å starte en kjernefysisk reaksjon. Det er ikke klart når kraftverket vil være i full drift. Teheran forsikrer at de ikke har til hensikt å bygge en atombombe, men at landet kun ønsker å benytte sin kjernekraft til fredelige formål.

- Det er beklagelig at vi igjen skal høre de samme kjedelige, uberettigede og grunnløse beskyldningene som ble brukt av den forrige administrasjonen i USA, skrev Irans ambassadør Mohammmad Khaazaee i et brev til formannen for FNs sikkerhetsråd, melder CNN.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?