RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iran langt mer alvorlig

Sist oppdatert:
Flaggbrenningen i Midt-Østen når ikke opp til den alvorlige situasjonen i Iran. Det sier NUPI-forsker Henrik Thune til iMarkedet.no.
(Korrigert)

Uroen i Midtøsten, både i forhold til karikaturtegningene og striden rundt Irans atomprogram fører til stor usikkerhet. Intensitetsnivået har i de siste dagene eskalert til nye høyder, og iranske myndigheter sa i helgen at de vil kansellere alle avtaler inngått med selskaper fra land som har publisert Muhammed-karikaturene. Dermed står også norske interesser i fare for å bli kastet ut av landet.

Likevel mener forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Henrik Thune, at situasjonen i Iran er langt mer alvorlig enn flaggbrenningen i Midt-Østen.

- Det mest alvorlige som skjer i Midt-Østen er i forhold til Iran og president Mahmoud Ahmadinejad, som har antydet at de vil foreta en vurdering om de skal starte med anriking av uran. Det er en veldig uavklart situasjon og Iran endrer posisjon hele tiden, sier Thune til iMarkedet.no.

Satte strek over avtale

Iran kunngjorde søndag at landet har satt en strek over en avtale med FN om å tillate uanmeldte inspeksjoner fra det Internasjonale Atomenergibyrået (IAEA), og om ikke å anrike uran. Irans utenriksminister, Manouchehr Mottaki, føyde til at Iran ikke lenger er forpliktet av tilleggsprotokollen, og at landets kjernefysiske aktivitet fra nå av kun er basert på Ikkespredningsavtalen for kjernefysiske våpen.

- Hva som skjer i Iran er helt avgjørende for stabiliteten i Midt-Østen. Iran har til nå hatt nasjonal enighet om å utnytte produsert kjernekraft for sivilt formål. Dette er ikke akseptabelt for Israel og USA. Spørsmålet om Irans atomprogram er nå til behandling i FNs sikkerhetsråd, og foreløpig er det ingen sanksjoner. Men spørsmålet som er helt avgjørende er om saken lar seg løse diplomatisk. En eventuell militær intervensjon fra USA vil fortone seg annerledes fra Irak. Iran har stor kapasitet, sier Thune.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere