Gå til sidens hovedinnhold

Iran lover hevn etter likvidasjonen av den mektige generalen Qasem Soleimani

Irans øverste leder Ali Khamenei lover å gjengjelde USAs likvidasjon av den mektige generalen Qasem Soleimani i Iraks hovedstad Bagdad fredag.

– Martyrdøden var belønningen for hans ustanselige innsats i alle disse årene, skriver Khamenei på sin persiskspråklige Twitter-konto.

Det er kunngjort tre dagers landesorg i Iran til minne om den drepte generalen som var øverstkommanderende for Revolusjonsgardens elitestyrke, Quds-styrken, og han regnes som hjernen bak Irans operasjoner i land som Syria, Irak og Libanon.

– Med ham borte, ved Gud, vil hans arbeid bli ført videre, men rå gjengjeldelse venter de kriminelle som sølte til sine skitne hender med hans og de andre martyrenes blod i nattens hendelse, skriver Khamenei.

Les også: Oljeprisen kraftig opp etter militærangrep

USA ber amerikanere forlater Irak

USAs ambassade i Bagdad oppfordrer amerikanske statsborgere til umiddelbart å forlate Irak etter droneangrepet som drepte Qasem Soleimani.

Det amerikanske utenriksdepartementet frarådet alle reiser til Irak også før fredagens angrep mot den mektige iranske generalen og flere irakiske militstopper i Bagdad.

Det er ventet en kraftig iransk gjengjeldelse mot amerikanske interesser etter likvideringen i Iraks hovedstad.

Utenriksdepartementet opplyser fredag formiddag til Nettavisen at det foreløpig ikke er gjort noen justeringer når det gjelder reiseråd for nordmenn til Irak. Her er reiseråd for Irak og Iran.

- Det er som å drepe en amerikansk visepresident

Den amerikanske journalisten Yashar Ali, som har jobbet for flere store publikasjoner, er helt klar på at drapet vil skape store ringvirkninger.

- Jeg kan ikke underdrive hvor stort dette er, ikke bare i relasjonene mellom USA og Iran, men som en stor global hendelse. Folk som sammenligner dette med drapet på Osama Bin Laden, vet ikke hva de prater om. Dette er mye større. Det er som at et annet land ville ha drept den amerikanske visepresidenten, tvitrer han.

Elleve andre ble også drept i angrepet, blant dem Abu Mahdi al-Muhandis, nestlederen for Folkets mobiliseringskomité, som samler rundt 40 irakiske militsgrupper med både sjia- og sunnimuslimer, kristne og yazidier i sine rekker.

Skal ta hevn med «de frie nasjonene»

Irans president Hassan Rouhani lover at Iran sammen med «de frie nasjonene» i Midtøsten skal hevne USAs likvidasjon.

– Det er ingen tvil om at den store nasjonen Iran og andre frie nasjoner i regionen vil ta hevn for denne grusomme forbrytelsen fra det kriminelle Amerika, sier Rouhani i en uttalelse lagt ut på den iranske regjeringens nettsider.

- En stor seier venter oss

Også nestlederen i Hashed al-Shaabi ble drept da USA likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i et luftangrep i Bagdad natt til fredag.

– Alle motstandskrigere må være klare, for rett foran oss står en erobring og en stor seier venter oss, sier Qais al-Khazali i en håndskrevet beskjed som nyhetsbyrået AFP har sett.

Khazali leder den pro-iranske sjiamilitsen Asaib Ahl al-Haq, som inngår i Hashed al-Shaabi, også kjent som Folkets mobiliseringskomité.

Farlig opptrapping

Ledende demokrater i USA er også sterkt kritiske til Trumps beslutning om å likvidere den iranske generalen, som ifølge lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, ble tatt uten at Kongressen ble konsultert.

– Trump har kastet en dynamittgubbe inn i en kruttønne, sier tidligere visepresident Joe Biden.

Senator Bernie Sanders, som i likhet med Biden kjemper om å bli Demokratenes presidentkandidat neste år, er enig.

– Trumps farlige opptrapping bringer oss nærmere en ny katastrofal krig i Midtøsten, som vil koste talløse liv og milliarder av dollar, mener han.

Senator Elizabeth Warren, som også håper å bli Demokratenes presidentkandidat, kaller Trumps beslutning «en hensynsløs handling», og advarer mot følgene. Det gjør også senator Chris Murphy.

– Likvidasjonen blir rettferdiggjort med at den skal hindre framtidige angrep. En av grunnene til at vi generelt sett ikke likviderer andre lands politiske ledere, er vissheten om at dette vil føre til drap på flere, ikke færre amerikanere, tvitrer han.

Modig svar

Ledende republikanere slår derimot ring om Trump og mener beslutningen om å likvidere Soleimani var klok og riktig.

– Jeg setter pris på president Trumps modige svar på Irans aggresjon, sier senator Lindsey Graham.

Les mer

Pentagon: Trump beordret angrep mot iransk general i Bagdad

– Mitt budskap til den iranske regjeringen er: Dersom dere ønsker mer, så skal dere få mer, fortsetter han.

Lederen i forsvarskomiteen i Senatet, republikaneren James Inhofe, roser også Trumps beslutning.

– Amerika verken skal eller bør søke krig, men vil svare dem som truer våre innbyggere, soldater og venner, noe presidenten lenge har gjort klart. En nedtrapping er ønskelig og mulig, men kun dersom vår fiender velger det, sier han.

(©NTB)

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre