RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iran ønsker 120 land velkommen til toppmøte

Dubai (NTB-Reuters-DPA): Iran åpnet søndag toppmøtet i Den alliansefrie bevegelsen (NAM), der i alt 120 land deltar.

Iranske myndigheter mener at møtet viser at vestlige land ikke har greid å isolere den islamske republikken ved hjelp av sanksjoner. De håper at møtet vil bidra til at flere land viser solidaritet med Irans rett til å ha sitt eget ambisiøse atomprogram, selv om vestlige land og Israel frykter at atomprogrammet vil ende med at Iran skaffer seg atomvåpen.

Iran selv fastholder at programmet kun har fredelige formål.

Vestlige diplomater har på forhånd forsøkt å bagatellisere møtets betydning og det at Iran nå skal ha formannskapet i NAM de tre neste årene. Likevel har FNs generalsekretær Ban Ki-moon meldt sin ankomst.

Det var utenriksminister Ali Akbar Salehi som åpnet møtet søndag. I alt 120 land er medlemmer av NAM. 80 av dem deltar på ministernivå eller høyere, og i alt 50 statsoverhoder og regjeringssjefer har meldt sin ankomst i løpet av de neste dagene.

Blant deltakerne er Egypts president Mohamed Mursi, noe Iran håper vil føre til at Egypt og Iran gjenopptar fulle diplomatiske forbindelser. De to landene har ikke hatt formell diplomatisk kontakt siden den islamske revolusjonen i Iran i 1979. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere