Iran og stormaktene landet historisk atomavtale

- Dette vil styrke den globale sikkerheten, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

- Dette vil styrke den globale sikkerheten, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Etter 23 måneders forhandlinger kunne Iran og stormaktene i 5+1-gruppen tirsdag signere en atomavtale. – En historisk dag, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Sammen med Irans utenriksminister Javad Zarif kom hun med den offisielle kunngjøringen i Wien tirsdag formiddag.

De to uttalte at det var en stor ære å endelig opplyse at de har kommet i havn med forhandlingene.

– Med mot, politisk vilje, gjensidig respekt og lederskap har vi levert det verden håpet på: En felles forpliktelse for fred og til å stå sammen for å gjøre verden tryggere, sa Mogherini og Zarif på henholdsvis engelsk og persisk.

– Dagen i dag er en historisk dag, sa Mogherini.

Historisk gjennombrudd

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg hyller atomavtalen med Iran og verdensmaktene som et «historisk gjennombrudd» som vil styrke den globale sikkerheten.

Forsvarsalliansen oppfordrer samtidig Teheran til å overholde vilkårene i avtalen.

– Denne avtalen representerer et historisk gjennombrudd som, når den er fullt ut implementert, vil styrke den globale sikkerheten, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Opphever sanksjoner

Både Mogherini og Zarif understreket at ingen har trodd det ville bli enkelt. Men avtalen som nå er signert, gir Det internasjonale atomenergibyrået innsyn i det iranske atomprogrammet i bytte mot oppheving av de økonomiske sanksjoner mot Iran, som ble innført i 2006.

Iran får fortsette å anrike uran, men antallet sentrifuger som anriker uran skal reduseres med to tredeler. Dette skal fjerne Irans mulighet til å utvikle atomvåpen.

I tillegg skal FNs våpenembargo bestå i ytterligere fem år, mens missil-sanksjonene mot Iran ikke skal oppheves på åtte år.

Iran har gått med på at FNs sanksjoner kan gjenopprettes innen 65 dager dersom avtalen brytes, og USAs president Barack Obama sier USA er klare til å gjeninnføre sanksjonene om Iran bryter avtalen.

Fåfengt fra Israel

Avtalen er det viktigste skrittet mot forsoning mellom Vesten og Iran siden revolusjonen som brakte presteskapet til makten i Teheran i 1979, og utenriksminister Børge Brende (H) sier avtalen vil tjene både Iran, Midtøsten og verdenssamfunnet.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kaller imidlertid atomavtalen en feiltakelse av historiske proporsjoner.

– Iran får nå en sikker vei til å skaffe seg atomvåpen. Mange av restriksjonene som skulle hindre det, blir nå opphevet, sa Netanyahu.

Men for Irans president Hassan Rouhani er avtalen en triumf, og han kaller utspillet fra Israel «fåfengt».

Økonomisk gunstig

Oljeprisen sank straks det var klart at det var enighet. Oljeanalytiker Thina Saltvedt sier til NTB at avtalen er dårlig nytt for oljeutvinning på norsk sokkel.

Hun forklarer at Iran har 70 til 75 millioner fat olje lagret på skip, klar til å eksporteres til verdens oljemarked så snart sanksjonene er opphevet.

Aker Solutions er blant selskapene som har tidligere sagt at de er åpne for å innta markedet i Iran. Statoil var til stede i Iran fram til 2013, men er tirsdag ordknappe om en eventuell retur.

– Globale investorer vil aldri igjen oppleve at et land av denne størrelsen og med en slik utviklingsgrad åpnes opp, sier sjeføkonom Charles Robertson i investeringsfirmaet Renaissance Capital til det iranske nyhetsbyrået ISNA.

Formalitet i FN

Avtaleteksten skal vedtas som resolusjon i FNs sikkerhetsråd, men ventes å bli en formalitet, da samtlige fem permanente medlemmer av rådet har deltatt i forhandlingene med Iran. Ifølge Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius er det kun snakk om dager før Sikkerhetsrådet godkjenner avtalen.

Kongressen i USA har 60 dager på seg til å vurdere avtalen og deretter stemme over om de godtar den. Selv om avtalen ikke må ratifiseres av Kongressen, kan Kongressen blokkere den, noe Obama kan – og har varslet at han vil – legge ned veto mot.

Avtalen skal implementeres fra første halvdel av 2016.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.