RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iran og stormaktene samlet til intens innspurt

Sist oppdatert:
Lausanne (NTB-Reuters-DPA): Utenriksministrene fra Iran og seks stormakter har møttes i Sveits. Målet er å bli enige om rammeverket for en atomavtale innen fristen tirsdag.

Toppdiplomatenes forhandlingsdelegasjoner har de siste månedene sørget for framgang i forhandlingene, men fortsatt gjenstår noen sentrale hindre for suksess.

Mandag tok utenriksministrene fra Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland, Russland og USA over i den avgjørende, men også vanskeligste fasen av samtalene på et hotell i sveitsiske Lausanne.

Samtalene skal etter planen munne ut i en avtale som kan dempe internasjonal bekymring for Teherans kjernefysiske program, samt gjøre en slutt på Irans isolasjon.

Partene har gitt seg selv frist til tirsdag med å utmeisle et politisk rammeverk for en endelig avtale som undertegnes til sommeren. Under innspurten gjenstår flere sentrale stridstemaer.

Iran krever at FN-sanksjonene som lammer landets økonomi, skrotes så snart en avtale trer i kraft. De seks stormaktene ønsker på sin side at både sanksjonene og begrensningene på atomprogrammet skal vare så lenge som mulig, eller i minst ti år, for å sikre at Iran ikke er i stand til å utvikle atomvåpen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere