*Nettavisen* Nyheter.

Iran og stormaktene samlet til intens innspurt

Lausanne (NTB-Reuters-DPA): Utenriksministrene fra Iran og seks stormakter har møttes i Sveits. Målet er å bli enige om rammeverket for en atomavtale innen fristen tirsdag.

30.03.15 12:31

Toppdiplomatenes forhandlingsdelegasjoner har de siste månedene sørget for framgang i forhandlingene, men fortsatt gjenstår noen sentrale hindre for suksess.

Mandag tok utenriksministrene fra Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland, Russland og USA over i den avgjørende, men også vanskeligste fasen av samtalene på et hotell i sveitsiske Lausanne.

Samtalene skal etter planen munne ut i en avtale som kan dempe internasjonal bekymring for Teherans kjernefysiske program, samt gjøre en slutt på Irans isolasjon.

Partene har gitt seg selv frist til tirsdag med å utmeisle et politisk rammeverk for en endelig avtale som undertegnes til sommeren. Under innspurten gjenstår flere sentrale stridstemaer.

Iran krever at FN-sanksjonene som lammer landets økonomi, skrotes så snart en avtale trer i kraft. De seks stormaktene ønsker på sin side at både sanksjonene og begrensningene på atomprogrammet skal vare så lenge som mulig, eller i minst ti år, for å sikre at Iran ikke er i stand til å utvikle atomvåpen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag