RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iran sender oljen ned

Sist oppdatert:
Oljeprisen faller til det laveste nivået på seks uker etter at frykten minsker for at Iran vil bruke oljen som våpen. Færre har også tro på at oljeprisen vil stige fremover.
Oljeprisen faller tilbake mandag morgen etter å ha steget svakt i den asiatiske handelen. I morgentimene mandag faller oljeprisen 0,7 prosent til 68,05 dollar fatet. Det melder Bloomberg News.

En av årsakene til at oljeprisen tikker nedover er at Iran har sendt signaler om at de er villige til å føre samtaler om landets atom-politikk. Iran har vært utsatt for et hardt press fra EU og USA etter at landet bestemte seg for å starte et meget omstridt atomprogram som flere frykter vil gjøre det mulig for den islamske staten å få tilgang til atomvåpen.

Fredag ble det meldt at den iranske representanten til OPEC sa det var usannsynlig at kartellet vil sende produksjonen i tredje kvartal. Samtidig jobber Tyskland, Frankrike og Storbritannia med å sy sammen en pakke for å gi Iran insentiver til å stoppe anrikningen av uran.

Frykten i oljemarkedet har vært at Iran, som er en av verdens største eksportør av olje, vil stoppe eksport helt eller delvis som en følge av konflikten med USA og EU. Dette har dratt opp oljeprisen kraftig.

Men nå tror flere og flere at Iran neppe kommer til å senke sin oljeeksport, ettersom landet sårt trenger oljeinntektene.

Også på oljebørsen i London faller Brent-prisen med 0,6 prosent til 68,25 dollar fatet.

Onsdag møtes de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd samt Tyskland, i London der man vil diskutere en plan som Frankrike, Tyskland og Storbritannia har kommet med for å stoppe anrikningsprosessen som Iran har varslet.

Et av forslagene er at Iran skal kunne bygge et lett-vannsanlegg samt at Iran igjen skal få kjøpe kommersielle fly. Det melder Bloomberg News.

Spekulantene mer skeptisk

Bloomberg News melder mandag at hedgefond og større spekulanter har redusert sine innsatser på at oljeprisen skal stige for andre uken på rad. Spekulative lange posisjoner har falt med 9 prosent til 78.207 viser tall fra forrige uke.

Oljeprisen forventes også å falle den uken, skal man tro halvparten av oljeanalytikerne Bloomberg har spurt i en rundspørring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere