Iran-striden til FNs sikkerhetsråd

FNs vetomakter er enige om at striden om Irans atomprogram skal opp i FNs sikkerhetsråd.

19.05.08 00:17

Det blir imidlertid ikke aktuelt med sanksjoner mot landet i første omgang.Dette er i grove trekk innholdet i kompromisset utenriksministrene fra de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd – USA, Storbritannia, Frankrike, Russland og Kina – ble enige om på et møte i London mandag. Møtet strakte seg helt ut i morgentimene tirsdag før de fem ble enige om en felles erklæring.Vetomaktene, samt Tyskland og EU, som også var med på møtet, ber nå Det internasjonale atomenergibyrået IAEA om å rapportere Iran inn for FNs sikkerhetsråd. Rådet i IAEA kommer sammen i Wien torsdag.Hemmelig våpenprogram?


Iran hevder at deres atomprogram bare dreier seg om sivil kjernekraftproduksjon, mens USA og europeiske land mistenker Iran for i hemmelighet å utvikle atomvåpen.FNs sikkerhetsråd kan vedta økonomiske og andre sanksjoner mot Iran, på grunn av Irans angivelige brudd på ikkespredningsavtalen for atomvåpen. Kina, og særlig Russland, har vært motstandere av sanksjoner, og hevder det kan blokkere en diplomatisk løsning på konflikten. I felleserklæringen fra de fem vetomaktene heter det derfor at spørsmålet om sanksjoner utsettes til etter IAEAs rådsmøte i mars.Økt press


Dermed får Iran litt tid på seg til å imøtekomme kravene fra IAEA om å skrinlegge forskningsprogrammet om anriking av uran, og gi full tilgang for IAEAs inspektører.Samtidig betyr felleserklæringen kraftig økt press på Iran.– For første gang sender alle de fem permanente medlemmene av FNs sikkerhetsråd nøyaktig samme budskap til Iran. Det har aldri før skjedd i konflikten om Iran, sa en sentral amerikansk diplomat etter møtet i London.(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.