RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: POOL (Reuters/Scanpix)

Iran tema på Clintons Russland-besøk

Sist oppdatert:
Vil ha russerne med på strammere atomsanksjoner mot Iran.

Hillary Rodham Clinton er på sitt første besøk i Moskva som USAs utenriksminister. Tirsdag var hun i møter med russiske ledere for å øke presset på Iran. Oppfordringen går ut på å presse Iran til å bevise at sitt atomprogram er fredelig.

Nye sanksjoner?
Clinton begynte dagen med et møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Hun håper at russerne vil bli med på konkrete tiltak hvis Iran unnlater å etterkomme internasjonale krav for drift av sine atomkraftverk.

Analytikere mener det fortsatt er usikkert om hvorvidt Russland er enig i å stramme sanksjonene mot Iran. Russiske embetsmenn skal gjennom sine uttalelser ha sådd tvil om Kremls vilje til å godkjenne eventuelle nye sanksjoner.

4. oktober ble det kjent at FNs atominspektører i IAEA mener at Iran allerede er i stand til å lage en atombombe. En i utgangspunktet konfidensiell rapport konkluderer med at en kjernefysisk sprengladning skal kunne festes på de langtrekkende Shahab 3-rakettene, skriver New York Times.

Det skal være høytstående europeiske diplomater som har sett rapporten og lekket innholdet til avisen.

Atomenergibyrået IAEA roser samtidig iranske myndigheter for å bevege seg fra konfrontasjon til samarbeid. Dette skjer etter at det i september ble kjent at Iran har bygget et nytt atomanlegg utenfor byen Qom.

Rakettskjold og Afghanistan
I tillegg til temaet om atomkraftverk i Iran skal Clinton også ha samtaler om rakettskjold. Fra før er det allerede kjent at Russland skrinlegger sine planer om å utplassere Iskander-raketter i Kaliningrad-regionen. Beslutningen kom etter at USA endret sine planer om et rakettskjold i Polen og Tsjekkia.

På dagsorden er det også funnet plass til Afghanistan, kjernefysiske våpen i Nord-Korea, Nato-utvidelse, situasjonen i Georgia, menneskerettigheter og rustningskontroll. Det melder nyhetsbyrået AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere