Gå til sidens hovedinnhold

Iran til urnene

Stemmegivningen er i gang i Iran, og Ahmadinejad sitter ikke trygt på valgdagen.

Det iranske folk strømmer til valglokalene fredag, melder nyhetsbyrået Reuters. Valglokalene åpnet klokka 04.30 natt til fredag (norsk tid), og ventes å være åpne i ti timer. Det er varslet at avviklingen kan ta lengre tid.

Sittende president i Iran, Mahmoud Ahmadinejad (52), møter sterk motstand hos sin hovedutfordrer, tidligere statsminister, Mir Hossein Mousavi (67). Ifølge valganalytikere er det mellom disse to menn det reelle valget står, selv om også kandidatene Mohsen Razai og Mehdi Karroubi stiller til valg.

Les også: - Mousavi er ingen Messias

Foreløpige resultater ventes å foreligge søndag morgen.

Rekord
Statlig fjernsyn viser bilder av lange køer utenfor valglokaler i hovedstaden Teheran. Det ventes at om lag 46 millioner stemmegivere vil delta, noe som i så fall vil være en rekord.

Landets høyeste leder, ayatollah Ali Khamenei, hadde følgende kommentar til sine medborgere da han avga sin stemme:

- Alle må stemme, og alle må handle ut ifra sin egen dømmekraft, sier Khamenei til statlig fjernsyn, ifølge Reuters.

En høy valgdeltakelse kan bety at mange av reformistene som boikottet valget for fire år siden vil delta i år, sier en anonym valgforsker til Reuters. Ahmadinejad tok en overraskende valgseier for fire år siden etter å ha lovet å vekke til live verdiene som den islamske revolusjon fra 1979 avfødte.

Kan bli omvalg
En seier til den moderate kandidaten Mousavi kan bety mindre spenning mellom Iran og Oksidenten, og en åpnere dialog rundt landets atomvåpenprogram.

Valget følges med argusøyne utenfor Iran. Flere europeiske ledere, og ikke minst Israel og USA, venter på en politisk oppmykning i landet som kan muliggjøre en bedre dialog. USAs utenriksminister Hillary R. Clinton har tatt til orde for nye retningslinjer for deres forhold til Iran, men avventer konkrete forslag inntil presidentvalget er avviklet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hvis ingen av kandidatene får simpelt flertall i valget, blir det erklært omvalg mellom de to kandidatene som høstet flest stemmer. Presidenten blir valgt for fire år, og er selv ansvarlig for å sette sammen en regjering, bestående av åtte visepresidenter og 21 ministere.

De to underdog-ene Razai og Karroubi levnes lite håp om å vinne valget, men vil trolig få en stor del av stemmene, hvilket betyr at verken Ahmadinejad eller Mousavi kan komme til få de nødvendige 50 prosentene av stemmene. Et eventuelt omvalg vil avvikles 19. juni.

Ayatollah
Men det er Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, som til syvende og sist er ansvarlig for landets politikk. Han er militærets overhode, sjef for etterretning og sikkerhet, og kan på egen hånd erklære krig.

Presidenten har riktignok utøvende makt, men er pålagt å rådføre seg med ayatollahen dersom et av hans ansvarsområder berøres. Alle presidentkandidater samt kandidater til parlamentet må godkjennes av det såkalte Vokterrådet, bestående av tolv jurister, hvorav seks utnevnes av ayatollahen. Vokterrådets sentrale oppgave er å vurdere om tolkningen av grunnloven som blir brukt i politikken, samt regjeringens lovforslag, er i tråd med sharialov.

Valgsystemet ble vedtatt med overveldende flertall i 1979 i etterkant av den islamske revolusjonen, som kastet den vestligorienterte autokraten Mohammad Reza Shah Pahlavi.

Den iranske konstitusjonen fastholder at folket er maktens kilde, og president- og parlamentsvalg avvikles i fireårssykluser.

Høy temperatur
Debatten i media har vært preget av skittkasting fra alle hold, og i sin siste opptreden før valget anklagde Ahmadinejad sine utfordrere for å konspirere med Israel for å forfalske dokumenter som kunne stille ham i et dårlig lys, melder BBC.

Samtlige av Ahmadinejads tre utfordrere boikottet muligheten for en siste opptreden på fjernsyn, angivelig fordi de ikke ble tilbudt like lang taletid som den sittende presidenten.

Årets valg i Iran har skapt enorm blest. Valgkampmøtene har samlet store folkemengder, og de fjernsynssendte debatten har holdt høy temperatur.

Likestilling
Kvinnene har vært synlige i valgkampen, og tilsynelatende vil de fleste gi sin stemme til en av de moderate kandidatene. Ahmadinejads hovedutfordrer, Hossein Mousavi, har gjort likestilling til en valgkampsak og lover en styrking av kvinners rettigheter i landet dersom han velges til president.

Mousavi, som var statsminister i Den islamske republikken Iran fra 1981 til 1989, kobles blant annet til en rekke bortføringer og drap på politiske fanger. Men det ser ut til å være glemt blant tilhengerne. Han har ingen planer om å konfrontere det politiske systemet.

Ahmadinejad henter mest støtte fra de ultrakonservative, bøndene og det fattige segmentet i befolkningen, mens hans motstandere er populære blant middelklassen og de høyt utdannede innbyggerne i byene.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her