Oppdatering: Torsdag ettermiddag har Utenriksdepartementet besvart Nettavisens henvendelse på e-post. Der svarer de ikke på hvorvidt Norge stemte på Irans kandidatur eller ikke.
– Var Norge ett av de fire vestlige landene som stemte på Iran?
– Stemmegivning i forbindelse med valg og kandidaturer i FN er ikke offentlig. Dette er i tråd med prosedyreregel om hemmelig valg, og fast praksis blant FNs medlemsland. Iran har utvilsomt store utfordringer når det gjelder kvinners rettigheter og likestilling. Dette har Norge gitt tydelig uttrykk for, både i FN og i vår bilaterale dialog med iranske myndigheter. Nå som Iran er valgt inn i Kvinnekommisjonen vil vi aktivt bruke anledningen til å påvirke dem, til å stille klare forventninger og til å holde dem ansvarlige.
Det sier statssekretær Jens Frølich Holte (H).
Ble stemt inn
Onsdag ble det klart etter en avstemning i FN at Iran er utnevnt til en plass i «Commission on the Status of Women».
– Et regime som dreper kvinner og aksepterer tvangsekteskap og voldtekt mot barn er satt til å beskytte kvinners rettigheter. Det er en bisarr forestilling.
Det sier Emilie Enger Mehl (Sp) i utenrikskomiteen.
Ifølge Human Rights Watch er landet rangert som et av de verste landene for kvinner. De møter tung diskrimering fra myndighetene i saker om ekteskap, skilsmisse og barnefordeling.
I tillegg blir kvinner dømt til døden og steinet for brudd på det religiøse teokratiets strenge regler. Landet har også fått utbredt kritikk for dets behandling av homofile og personer som har forlatt Islam.
Ifølge Amnesty International er strafferammen for å protestere mot hijabpåbudet i Iran på inntil 10 år.
Les mer: Risikerer å bli hengt hvis han ikke betaler blodpenger
Iran har søkt om å bli med i utvalget, og deretter blitt stemt inn. Mehl advarer om intensjonen bak søknaden.
– Iran må ikke få bruke denne posisjonen til å legitimere den systematiske undertrykkelse av kvinner i eget land. En plass i FN-utvalget kan være del av en PR-strategi for å dekke over kvinneforfølgelsen de holder på med innenfor egne grenser.
Uklart hva Norge stemte
Direktør for UN Watch, en interesseorganisasjon som følger FN spesielt knyttet til Israel, Hillel Neuer sier til Jerusalem Post at det å utpeke Iran til å beskytte kvinners rettigheter er som å sette en pyroman til å være brannsjef.
Det er uklarhet om hvordan Norge stemte i saken. Ifølge organisasjonen UN Watch skal minst fire av 15 vestlige land ha som stemte for Irans kandidatur. Avstemningen var hemmelig.
Les mer: Henrettelse av iransk journalist vekker sterke reaksjoner verden over
Også Japan, Kina, Libanon og Pakistan ble torsdag stemt inn i den asiatiske delegasjonen i FNs kvinneutvalg.
– Helt absurd
Den iranske kvinneaktivisten Masih Alinejad skriver på twitter at dette er «helt absurd».
Les også: Irans advarsel: Fornærmelser av Muhammed kan føre til vold og blodbad
– Et regime som behandler kvinner som andrerangs borgere, kaster dem i fengsel for å ikke bære hijab, forbyr dem fra å synge, være på stadioner og ikke lar dem reise uten tillatelse fra ektemannen blir valgt til å lede FNs topp-utvalg for kvinners rettigheter, skriver hun.
Frps utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde sitter i stortingssalen, og reagerer med vantro i en SMS til Nettavisen.
– Det er fullstendig galskap! Det viser samtidig at FN er en korrupt udemokratisk organisasjon hvor det kjøpes og selges stemmer. Jeg vil innlede mitt innlegg i den utenrikspolitiske som starter om 5 minutter, skriver han.