RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iran vil bygge underjordiske atomanlegg

Foto: HO (Reuters)
Sist oppdatert:
Dette for å sikre dem mot angrep vil anleggene bli plassert under bakken.

Lederen for landets atomenergiorganisasjon, Ali Akbar Salehi, sa mandag at byggingen av de to anleggene kan begynne i mars.

Til sammen håper iranske myndigheter på sikt å skaffe seg ti nye atomanlegg, og en rekke mulige lokaliteter er blitt vurdert. Av disse regnes to steder langt inne i den iranske fjellheimen som særlig aktuelle.

Salehi sier de underjordiske anleggene vil kunne motstå alle typer angrep og at planen er å ta i bruk en ny type sentrifuger for anriking av uran.

USAs regjering, som i likhet med Israel ikke vil utelukke muligheten for et militært angrep rettet mot Irans atomprogram, misliker de nye planene.

- Dette er et nytt bevis for at Iran nekter å samarbeide konstruktivt med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), sier Philip Crowley, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

Den amerikanske forsvarssjefen Mike Mullen sier han er bekymret for de utilsiktede konsekvensene av et eventuelt militært angrep på Iran. Han advarer dessuten mot å tro at et bombetokt vil kunne stanse det omstridte atomprogrammet for godt.

- Et angrep, uansett hvor effektivt det er, vil ikke i seg selv være avgjørende, sier Mullen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere