Gå til sidens hovedinnhold

- Iran viser sitt sanne avskyelige ansikt

Iransk kvinne (26) henrettet til tross for protester.

Iran henrettet lørdag en kvinne som ble dømt for å ha drept en tidligere etterretningsoffiser. Hun sa det var selvforsvar fordi mannen forsøkte å voldta henne.

En internasjonal kampanje ble lansert på Facebook og Twitter for en måned siden i et forsøk på å få myndighetene til å benåde kvinnen, men protestene nådde ikke fram.

- Viser sitt avskyelige ansikt
Fremskrittspartiet fordømmer henrettelsen av Reyhaneh Jabbari (26) i Iran, og kaller det en barbarisk handling fra et terrorregime.

– Irans diktaturregime viser nok en gang sitt sanne avskyelige ansikt. Å henrette ofre for forbrytelser som har handlet i nødverge er grotesk og bryter ikke bare med moralske prinsipper, men også med alle lover, sier stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp) til NTB.

Jabbari ble dømt til døden for å ha drept en tidligere etterretningsoffiser. Hun skal ha innrømmet drapet, men sa det var i selvforsvar fordi mannen forsøkte å voldta henne.

– Selv om det ikke er noen nyhet at rettssikkerhet ikke eksisterer i Iran, så er det sterkt beklagelig i hvert enkelt tilfelle. Jeg håper denne saken åpner øynene til det internasjonale samfunnet som altfor lenge har vært med på terrorregimets spill for galleriet om at de nå er mer moderate, sier Keshvari.

Utsatt
Reyhaneh Jabbari skulle i utgangspunktet henrettes i slutten av september, men henrettelsen ble da utsatt i ti dager.

Jabbari ble pågrepet i 2007 for drapet på Morteza Abdolali Sarbandi, en tidligere ansatt i Irans etterretningsdepartement. FN-rapportøren Ahmed Shaheed sa i april at Sabandi hadde hyret inn interiørkonsulenten Jabbari til å gjøre en jobb på kontoret hans. Han tok deretter med henne til en leilighet hvor han misbrukte henne seksuelt.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International sier hun ble dømt til døden på urettferdig grunnlag og etter mangelfull etterforskning.

Hun ble hengt i et fengsel i Teheran lørdag ved daggry, opplyser Jabbaris mor Shole Pakravan til BBC. Hun fikk besøke datteren én time i fengselet fredag, noe som er vanlig i forkant av henrettelser.

Ifølge tall fra FN er mer enn 250 mennesker blitt henrettet i Iran siden starten av 2014. (©NTB)

Reklame

Her kan du levere Eurojackpot