*Nettavisen* Nyheter.

Irans atomsamarbeid på lavbluss

Iran har kuttet i samarbeidet med Det internasjonale atomenergibyrået etter tilbudet fra USA.

15.06.06 14:32

Det går frem av en briefing som den franske ambassadøren til IAEA holdt torsdag.

- Samarbeidet med byrået er blitt redusert til nesten ingenting, sa Francois-Xavier Deniau ifølge diplomater Bloomberg har snakket med.

Samarbeidskuttet skal ha kommet etter at Iran ble tilbudt en insentivpakke fra USA for å stoppe videre arbeid med atomprogrammet og urananrikning.

- Ingen nye fremskritt
IAEA har ifølge generaldirektør Mohamed ElBaradei ikke gjort noen nye fremskritt i arbeidet med å få full oversikt over Irans atomprogram. Iran gjenopptok anrikning av uran 6. juni, samme dag som de ble tilbudt insentivpakken fra USA og EU.

Partene venter fortsatt på at Iran skal komme med et klart svar på initiativet. Sendebudet, EUs utenrikssjef Javier Solana, har ifølge Bloomberg håpet på et svar i dag.

Indikerer nei
Irans religiøse leder Ayatollah Ali Khamenei ser imidlertid torsdag ikke ut til å være stemt for å ta tilbudet fra Vesten. Han sier torsdag at han lover å motstå det vestlige presset rundt landets omdiskuterte atomprogram.

- Den islamske republikken Iran vil ikke gi etter for dette presset og det vurderer en fortsettelse som hovedmålet, sa Khamenei ifølge iransk statlig tv, melder Dow Jones Newswires.

Khamenei sa videre at det å utvikle kjernefysisk teknologi var viktigere enn å lete etter olje for Iran.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.