Gå til sidens hovedinnhold

Irans president vil ha «tomme fengsler»

New York (NTB-AFP): Irans nyvalgte president sier han håper flere fanger i Iran vil bli satt fri. Nylig ble en kjent menneskerettsforkjemper og et titall andre politiske fanger løslatt.

- Vi liker ikke å ha noen fengslet. Vi vil gjerne ha tomme fengsler, sa Hassan Rouhani på et forum arrangert av to tenketanker i New York tirsdag.

Rouhani sier Iran nå har tatt et første steg på veien mot løslatelse av politiske fanger. Menneskerettsadvokaten Nasrin Sotoudeh, en av Irans mest profilerte politiske fanger, ble i forrige uke overraskede løslatt.

- Jeg slapp ut av fengselet i dag og er glad for det, men jeg er bekymret for mine venner som fortsatt er i fengsel, sa Sotoudeh til CNN på telefon fra hjemmet sitt i Teheran onsdag i forrige uke. Hun lovet å fortsette sitt arbeid for menneskerettighetene.

Et titall andre politiske fanger som ble arrestert under demokratidemonstrasjonene i 2009, ble løslatt sammen med henne.

Iranske myndigheter har også kunngjort benådning av 80 andre fanger, som ble dømt i forbindelse med demonstrasjonene i 2009. (©NTB)

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted