Irans utenriksminister maner til ro etter ambassadestorming

Irans utenriksminister ber om ro etter at demonstranter angrep Saudi-Arabias ambassade i Teheran i protest mot henrettelsen av en sjiamuslimsk skriftlærd.

03.01.16 07:56

Demonstrantene brøt seg inn i ambassaden lørdag kveld og startet branner, før de ble stoppet og politiet ryddet bygningen, melder det iranske nyhetsbyrået ISNA.

Meldinger på sosiale medier viste demonstranter som brøt seg inn på den saudiarabiske ambassaden. De forsøkte å sette fyr på bygningen etter å ha vært samlet i demonstrasjoner etter at det ble kjent at Saudi-Arabia har henrettet den skriftlærde sjiamuslimen Nimr al-Nimr.

– Inventar ødelagt

Et øyenvitne forteller til AFP at branner har ødelagt en del av inventaret i ambassaden. ISNA skriver at flere demonstranter klarte å ta seg opp på taket av bygningen.

Utenriksdepartementet i Iran ber i en uttalelse demonstrantene om å respektere ambassadens eiendom, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det har også vært uroligheter i Irans nest største by Mashhad, melder AFP. Der skal demonstranter ha satt fyr på det saudiarabiske konsulatet.

Kraftige reaksjoner

Den sjiamuslimske skriftlærde sjeik Nimr al-Nimr ble dømt til døden i oktober 2014. Han var kjent som en kritiker av det saudiarabiske regimet og ble anklaget for oppvigleri fordi han støttet massedemonstrasjoner for økt politisk frihet som brøt ut øst i landet i 2011. Nimr ble dømt for å ha «hjulpet terrorister» og for å ha «gått til krig mot Allah».

Reaksjonene på henrettelsen var svært kraftige i Iran lørdag. Den høytstående ayatollaen Ahmad Khatami fordømte henrettelsen og sa at kongefamilien vil bli utslettet.

Til sammen 47 personer ble henrettet på tolv forskjellige steder i Saudi-Arabia lørdag. De fleste ble henrettet for terrorhandlinger.

EU og USA reagerer

Både EU og USA uttrykker bekymring for mulig økt sekterisk splittelse i Midtøsten etter henrettelsen av Nimr. I tillegg er saken alvorlig når det gjelder ytringsfrihet og respekten for sivile og politiske rettigheter i Saudi-Arabia, mener EUs utenrikspolitiske sjef Federica Mogherini.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier at massehenrettelsen er en trist start på 2016.

– Det regionen trenger er mer forsoning, ikke minst fram mot Syria-forhandlingene. Det pålegger ledere i både Saudi-Arabia og Iran et stort ansvar, sier Børge Brende.

– Syria-forhandlinger i fare

Midtøstenforsker Cecilie Hellestveit mener henrettelsen bør bekymre vestlige land, inkludert Norge, når det gjelder kampen som føres mot ekstremistgruppen IS i Syria og Irak.

– IS spiller på sekteriske motsetninger. Derfor trenger vi ansvarlige stater som motarbeider dette. Henrettelsen av Nimr fyrer imidlertid nettopp opp under sekterisme i hele Midtøsten. Derfor er dette et svært lite konstruktivt bidrag fra Saudi-Arabia, sier hun.

Hellestveit, som er seniorrådgiver ved International Law and Policy Institute (ILPI), ser det ikke som umulig at Syria-forhandlingene i Genève, som etter planen skal begynne 25. januar, nå blir utsatt.

– En slik symbolhandling representerer en fare for at forhandlingsdatoen ryker. Ikke fordi Nimr er henrettet, men på grunn av de påregnelige reaksjonene som nå kommer, sier Hellestveit til NTB.

Les også: Iransk sjialeder: Saudi-Arabias kongefamilie skal utslettes

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.