RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Irans vokterråd avviser omstridt hijab-reform

Stadig flere iranske kvinner tøyer hijab-påbudet og nøyer seg med å dekke hodet med tynt, gjennomsiktig slør.
Stadig flere iranske kvinner tøyer hijab-påbudet og nøyer seg med å dekke hodet med tynt, gjennomsiktig slør. Foto: Ebrahim Noroozi (Ap)
Sist oppdatert:
Et lovforslag i Iran som ville gi myndighetene større makt til å tvinge kvinner til å bære hijab, er blitt forkastet som grunnlovsstridig, melder statlige iranske medier.

Ifølge Irans islamistiske lovgiving skal kvinner bære hodeplagget hijab som skal dekke hode og hals og skjule hår.

Men stadig flere iranske kvinner tøyer påbudet og nøyer seg med å dekke hodet med tynt, gjennomsiktig slør. Mange velger også moderne, vestlige og gjerne tettsittende klær i stedet for chador, det tradisjonelle, svarte heldekkende ytterplagget.

Den praksisen har ført til sterk kritikk fra religiøse ledere og politikere, som mener klesreglene må strammes opp og etterleves. De har derfor fremmet et forslag om at myndighetene skal få større makt til å tvinge kvinner til å kle seg i hijab og chador.

Lovforslaget ble vedtatt av den iranske nasjonalforsamlingen i desember. Men det mektige Vokterrådet, som går gjennom all lovgiving i Iran, har avvist forslaget og sier det er i strid med grunnloven. Forslaget er nå sendt tilbake for å endres.

Lovforslaget ville, dersom det hadde blitt vedtatt, også ha pålagt arbeidsgivere å påse at deres kvinnelige arbeidstakere bar hijab.

Irans president Hassan Rouhani tok allerede i oktober avstand fra forslaget. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere