En iransk religiøs leder i den hellige iranske byen Qom, postet en bisarr uttalelse på sosiale medier forrige uke, hvor han påsto at folk som lar seg vaksinere mot covid-19, forvandles til homoseksuelle.

«Hold deg unna dem som har tatt covid-vaksinen. De har blitt homoseksuelle,» skrev han på mikrobloggen Telegram forrige uke, ifølge Jerusalem Post.

Les også: Hva skjer når vi homofile får vaksinen da? Blir vi heterofile?

Ayatollah Abbas Tabrizian har rundt 210.000 følgere på Telegram.

Tabrizian har tidligere uttrykt skepsis til vestlig medisin, og har blant annet i full offentlighet tent på og brent en anerkjent bok om indremedisin (Harrison's Principles of Internal Medicine). Han mener at «islamsk medisin» har gjort vestlige medisinsk litteratur irrelevant.

- Uvitenhet med grov homofobi

LGBT-aktivist Peter Tatchell sier til Jerusalem Post at ayatollahen kombinerer vitenskapelig uvitenhet med grov homofobi.

Les også: - Homofob minister er på norgesbesøk

- Han demoniserer både vaksineprogrammet og LGBT-mennesker uten et snev av bevis. Han setter folks liv i fare ved å skremme folk til ikke å vaksinere seg mot covid-19. Dette er typisk for mange religiøse iranere og iranske politiske ledere. Hans bisarre og irrasjonelle påstander, hvor han trekker fram LGBT som en slags syndebukk, setter teologiske fordommer foran vitenskapelig kunnskap, sier Tatchell.

Avisen skriver videre at mellom 4000 og 6000 homoseksuelle iranere er blitt henrettet siden den iranske revolusjonen i 1979, og viser til lekkasjer fra Wikileaks.

Les også: - Hengt fordi de var homoseksuelle

Forsvarte praksisen

Irans utenriksminister Mohamad Javad Zarif forsvarte praksisen med å henrette homoseksuelle på følgende vis i 2019.

- Hvorfor blir homoseksuelle i Iran henrettet på grunn av deres seksuelle legning? spurte en journalist fra tyske Bild.

- Vårt samfunn har moralske prinsipper. Og vi lever etter disse prinsippene. Dette er moralske prinsipper som omhandler folks atferd generelt. Det innebærer at loven er respektert og loven er adlydt, uttalte han under en felles pressekonferanse i Teheran med den tyske utenriksministeren Heiko Maas i 2019, ifølge Deutsche Welle.

Telefonsamtale med Zarif

Norges utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide hadde en telefonsamtale med Irans utenriksminister Zarif mandag formiddag. Da var både menneskerettighetsbrudd og dødsstraff tema.

«God diskusjon med utenriksminister @JZarif. Setter pris på dialog med Iran om bilaterale, regionale og multilaterale spørsmål. Oppfordret Iran til å returnere til full etterlevelse av #JCPOA (atomavtalen red.anm.). Uttrykket Norges sterke bekymring for brudd på menneskerettigheter og bruk av dødsstraff,» lyder en melding som er postet av Eriksen Søreide på Twitter.

Dødsstraff for homoseksuelle

Leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, har tidligere uttalt til Nettavisen at myndighetene i Iran er veldig homofobe.

- Det er ett av de få landene hvor det er svart på hvitt dødsstraff for homoseksualitet. Irans straffelov er veldig tydelig på dette, sa Amiry-Moghaddam i forbindelse med at Irans utenriksminister, Mohamad Javad Zarif, var på besøk i Oslo.

Amiry-Moghaddam henviste den gang til den iranske straffeloven som beskriver i detalj hva som anses å være analsex mellom to menn, og hvorvidt den aktive og passive part skal idømmes piskeslag eller dødsstraff.

I 2013 vedtok Iran en ny versjon av straffeloven. Amiry-Moghaddam sa at både den gamle og nye straffeloven forbyr og straffer homoseksualitet med dødsstraff.

- I den nye loven nevnes homoseksualitet mer spesifikt. Også har man en distinksjon mellom den aktive og passive parten. Da er det slik at den passive parten får dødsstraff mens den aktive parten får 100 piskeslag, så sant begge parter er muslimer. Hvis den aktive parten ikke er muslim, så får også han dødsstraff, sa Amiry-Moghaddam.