*Nettavisen* Nyheter.

Iransk diplomat søker asyl

Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)

Norsk-iransk støttekomité i Norge sier at en iransk diplomat i Brüssel vil søke asyl i Norge.

14.09.10 06:00

- Den iranske diplomaten Farzad Farhangian kom til Norge fra Brüssel mandag, og vil søke asyl. Han kom til Norge sammen med kone og to barn, sier leder Rahman Saki Norsk-iransk støttekomité til Nettavisen.

Saki sier at den 47 år gamle diplomaten har protestert mot fjorårets valg i Iran, og at han på grunn av dette har mottatt trusler.

Farhangian er den tredje iranske diplomaten som søker asyl i vesten i år. Mandag søkte en iransk statsborger politisk asyl i Finland. I midten av februar fikk den iranske konsulen Mohammed Reza Heydari asyl i Norge. Han sa opp sin stilling i protest mot undertrykkelse og brudd på menneskerettigheter i Iran.

- Han har protestert mot valget og kritisert det iranske regimet. Han har nå sluttet seg til grunnbevegelsen mot det iranske regimet, sier Saki.

Saki sier at Farhangian har støttet motstandsbevegelsen i Iran som har protestert mot valget i fjor høst. Farhangian skal ha jobbet i det iranske utenriksdepartementet i 23 år. Han har vært tilknyttet ulike ambassader i Europa og én ambassade i Asia.

- Farhangian har hatt mye kontakt med Heydari som søkte asyl i Norge tidligere i år, sier Saki.

Den iranske diplomaten vil holde en pressekonferanse på et hotell i Oslo tirsdag formiddag der han vil fortelle hvorfor han søker asyl i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.