Iranske fly bomber mål i Irak

Iranske kampfly har de siste dagene bombet islamistiske opprørere i Irak, uten å koordinere angrepene med USA, opplyser Pentagon.

- Vi har indikasjoner på at de har gjennomført angrep med fly av typen F-4 Phantoms de siste dagene, sier kontreadmiral John Kirby i Pentagon.

Bekreftelsen kommer etter at Al Jazeera nylig viste bilder av det som så ut til å være et F-4 fly av samme type som det iranske luftforsvaret bruker, som angrep mål i Diyala-provinsen øst i Irak.

Koordinerer ikke

Kirby understreker at det er irakiske myndigheter som koordinerer flyangrepene mot IS, ikke USA.

– Vi koordinerer ikke militær aktivitet med iranerne, vår politikk er ikke endret, sier Kirby.

USA og Iran har hatt et mildt sagt anstrengt forhold siden sjahen av Iran ble styrtet i den islamske revolusjonen i 1979 og ayatolla Khomeini kom til makten.

En innrømmelse om at de nå kjemper skulder ved skulder mot en felles fiende, sitter derfor langt inne.

Obama-brev

USA gikk til krig mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS) i Irak i august, med velsignelse fra regjeringen i Bagdad.

I september begynte USA også å gjennomføre flyangrep mot antatte IS-mål i Syria, noe også president Bashar al-Assads regime gjør.

I forrige måned ble det kjent at president Barack Obama i all hemmelighet hadde skrevet brev til Irans åndelige leder ayatolla Ali Khamenei, der han understreker at de to land har felles interesse i å bekjempe IS.

Teheran-vennlig

Iran og Irak lå i krig fra 1980 til 1988, en krig der flere hundre tusen mennesker ble drept.

Etter at amerikanerne invaderte Irak, og Saddam Hussein og hans sunnidominerte Baath-regime ble styrtet, har Teheran-vennlige, sjiamuslimske ledere overtatt makte i Bagdad.

Ifølge flere rapporter er også iranske bakkestyrker nå aktive i Irak, der de bistår sjiamuslimsk milits og enheter i regjeringsstyrkene i kampen mot IS:

Iran har også lånt ut Sukhoi Su-25 fly til det irakiske luftforsvaret og det har lenge vært spekulert i om det er iranske flygere som sitter bak spakene i disse flyene.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.