RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
ADMINISTRATOR: Her fra hjemmet sitt i Tromsø administrerer Irene Øynes 33.232 mennesker Foto: Sigurd Holthe Jaklin (Nordlys)
ADMINISTRATOR: Her fra hjemmet sitt i Tromsø administrerer Irene Øynes 33.232 mennesker Foto: Sigurd Holthe Jaklin (Nordlys)

Irene fikk drapstrusler på grunn av Facebook-gruppe

Sist oppdatert:
Ante ikke hva hun satte i gang da hun inviterte vennene til sin nye gruppe.

(Nordlys): - Jeg syns det var dyrt med annonser på Finn.no, så jeg startet gruppen. Jeg startet med å invitere noen venner, og så sa det bare pang!

For tre år siden startet Irene Øynes en av de første salgsrelaterte Facebook-gruppene i Tromsø, " Selges \ Byttes eller Ønskes kjøpt i Tromsø området.". Siden den gang har antallet på både antall grupper og medlemstallene eksplodert på Facebook. Det som startet som en liten gruppe blant Irenes nærmeste venner, er nå en av landets største salg- og byttegrupper med over 33.000 medlemmer og over 10.000 annonser.

- Jeg var en av de første her i Tromsø-området, og jeg har blitt fortalt at jeg har en av de største gruppene i landet også, men om det stemmer vet jeg ikke, sier Øynes.

Drapstrusler

Det å forholde seg til så mange mennesker kan være krevende. Irene administrerer gruppen helt på egenhånd, og har fått både ris og ros for jobben hun gjør.

I ekstreme tilfeller har hun sågar mottatt drapstrusler.

- Før jeg hadde de gode rutinene inne, tok det å administrere gruppen mye tid. Jeg har jo en jobb på siden. På et tidspunkt tenkte jeg at kanskje å annonsere litt for sminkørjobben min ville være en grei måte for meg å få noe igjen for all tiden jeg bruker på det.

Det ble ikke tatt godt imot.

- Nei, jeg fikk all slags meldinger med kjeft og negative bemerkninger. Jeg fikk til og med drapstrusler på et tidspunkt.

Nå har Irene sett seg nødt til å nekte annonsering på gruppen.

- Jeg har i ettertid takket nei til annonseforespørsler på opp til 15.000 kr.

Tidkrevende

Irene forteller at valget om å være alene om å styre gruppen har vært tidkrevende, men at det var et bevisst valg.

- Jeg har valgt å administrere gruppen selv, slik at jeg har kontroll over hva som legges ut. I starten var dette en tidkrevende jobb for å unngå useriøse selgere og annonser. Nå har jeg gode rutiner for å håndtere hva og hvem som legger ut.

Øynes kan skilte med en gruppe med henholdvis lite spam.

- Alle kan legge folk til gruppen, men jeg må godkjenne før de får adgang til gruppen. Jeg ser an personen før jeg godtar. Om profilene virker falske eller om jeg merker ugler i mosen blir de nektet adgang.

Hun har til og med opplevd å få medlemsforespørsler fra personer som utga seg for å være kjenninger av henne, og som allerede var medlem i gruppen.

- Folk som har tenkt å annonsere for tyvegods eller svindle kjøpere, skjuler sin ekte identitet. Noen går så langt som å stjele andres.

I noen tilfeller har jeg måttet koble inn politiet. Dette var situasjoner hvor selger ikke fikk pengene sine.

- Personen byttet navn tre ganger for å unngå å betale, men vi tok ham til slutt.

Mye rart

I en gruppe med så mange mennesker kan det komme ut mye rart.

- Det er noen som er der kun for å lage kvalme og noen som er der for å svindle eller selge tyvegods.

Hun forteller at de som legger ut tøysete annonser blir fjernet på grunn av klager fra andre medlemmer.

- Du har jo de som legger ut en halvspist ferdigpizza eller vil selge annet tull. Det er jo bare morsomt, men telefonen min blir ringt ned av klager om jeg lar de ligge. Så jeg fjerner de som regel raskt.

Irene opplever at kjøpere og selgere som er misfornøyd eller skuffet med et salg eller kjøp ofte ringer til henne personlig for å klage.

- Du ringer ikke til avisa for å klage på et salg når du legger ut annonse der, gjør du vel? Bruk sunn fornuft når du handler på denne måten. Ikke betal for noe du ikke har sjekket hvordan ser ut eller har mottatt!

Hun minner på at forbrukerkjøpsloven også gjelder ved salg over Facebook.

Les flere saker fra Nordlys her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere