*Nettavisen* Nyheter.

Irland må stå til ansvar for barnemisbruk i katolske skoler

Strasbourg (NTB-AFP): Den europeiske menneskerettighetsdomstolen mener den irske staten må stå til ansvar for tilfellene av barnemisbruk i de katolske skolene.

29.01.14 00:56

Tirsdag falt dommen. Det er første gang domstolen behandler søksmål som omhandler seksuelt misbruk av barn i den irske skolen. Louise O'Keeffe ble på 1970-tallet misbrukt fra hun var ni år gammel i den katolske, statlige skolen. Hun har kjempet en lang rettslig kamp for at staten skulle bli holdt ansvarlig for det som skjedde. Hun tok saken til menneskerettighetsdomstolen etter at irsk høyesterett i 2008 avviste at den irske stat var juridisk ansvarlig for misbruket hun hadde opplevd.

Dommerne i Strasbourg konkluderer imidlertid med det motsatte, at det er «myndighetene er forpliktet til å beskytte barn fra mishandling, spesielt i barneskolen.»

– Denne forpliktelsen ble aldri oppfylt, heter det i dommen.

O'Keeffe (49) gleder seg over dommen og tror dommen vil være viktig for skolebarna i Irland.

– Det er for barna jeg har kjempet denne kampen for, sier hun til radiostasjonen RTE.

Kvinnens advokat, Ernest J. Cantillon, oppfordrer nå irske myndigheter til å adressere rundt 135 lignende saker som de tidligere rådet til å droppe å gå til søksmål da O'Keeffe ikke ble hørt i høyesterett. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag