RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Irland nærmer seg slutten på krisen

Dublin (NTB-Reuters-AFP): Tre år etter at irene gikk med lua i hånda til internasjonale långivere for å be om økonomisk nødhjelp, er de klare til å stå på egne bein igjen. Ved årsskiftet kan krisen offisielt være over.

EU, den europeiske sentralbanken ESB og det internasjonale pengefondet har godkjent Dublin-regjeringens bruk av en krisepakke på 85 milliarder euro eller vel 685 milliarder kroner. Irland har oppfylt betingelsene for å få utbetalt siste del av pakken, ble det opplyst torsdag.

- Veksten i sysselsettingen og i den irske økonomien som helhet fortsetter. Dermed har vi grunn til optimisme, når vi nå nærmer oss avslutningen av EUs og IMFs program for finansiell hjelp, sa finansminister Michael Noonan i nasjonalforsamlingen i Dublin.

Irlands 4,6 millioner innbyggere har opplevd fem år med hard økonomisk innstramning. Men irene har vært skånt for den sosiale uroen som har rammet andre kriseland som Hellas og Spania, og blir det første eurolandet som offisielt erklærer at krisen er overvunnet.

Landet sliter imidlertid fortsatt med et stort budsjettunderskudd og arbeidsledigheten ligger på 13 prosent. Hvert femte boliglån i en lånemasse på 25 milliarder euro eller over 200 milliarder kroner blir ikke betjent i henhold til avtale. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere