RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: CATHAL MCNAUGHTON (Reuters)

Irland tillater abort i visse tilfeller

Sist oppdatert:
Nasjonalforsamlingen i Irland har stemt for å tillate abort når kvinnens liv er i fare hvis svangerskapet gjennomføres.

Dublin (NTB-Reuters): Den historiske avstemningen fant sted natt til fredag etter lange diskusjoner blant de folkvalgte. Saken har preget samfunnsdebatten i katolske Irland i flere måneder.

En rekke medlemmer av statsminister Enda Kennys parti Fine Gael har protestert mot regjeringens planer om å myke opp abortpraksisen. Europaminister Lucinda Creighton, som tidligere ble ansett som en mulig ny leder av Fine Gael, gikk torsdag av fordi hun nektet å stemme for lovendringen.

Til slutt ble den likevel vedtatt med stort flertall. 127 representanter stemte for regjeringens forslag, mens 31 stemte mot.

Det irske overhuset er dominert av Fine Gael og ventes å slutte seg til underhusets vedtak. Dermed vil lovendringen tre i kraft.

Allerede i 1992 fastslo høyesterett i Irland at kvinner har rett til abort i tilfeller hvor de er i livsfare hvis svangerskapet gjennomføres. Men ikke før nå er det vedtatt endringer i lovverket i tråd med domstolens kjennelse.

Saken kom igjen på dagsordenen da en 31 år gammel indisk kvinne døde av blodforgiftning etter å ha blitt nektet abort i Irland i fjor. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere