Vedum var nok en gang opptatt av sentralisering da han stilte spørsmål til statsministeren.

– Når vi ser tilbake på perioden Høyre og Frp styrte Norge, kan en lett få inntrykk av at det hver statsråd gjorde da de sto opp om morgenen var å tenke «hva kan jeg sentralisere i dag?» begynte Vedum.

Her ser du angrepet som fikk statsministeren til å tenne:

Legg ned, legg ned

Han listet opp en rekke områder hvor regjeringen sentraliserer.

– Justisministeren våknet, strakte seg og tenkte «er det ikke litt for mange lensmannskontorer i Norge? Jeg tror jeg får legge ned lensmannskontorene i distriktene.»

Blogg: Erna tar på seg boksehanskene

– Helseministeren sto opp, pussa tennene og tenkte «det er for mange lokalsykehus. Jeg får legge ned sykehusene i distriktene.»

Videre skisserte Vedum hvordan landbruksminister, arbeids- og sosialminister, utdanningsminister og finansminister sto opp om morgenen og planla å sentralisere forvaltning og tjenester. Deretter lød avslutningen:

Les også: Her har Sp en oppslutning på 29,6 prosent

– Kommunalministeren våknet, gned seg i øya og tenkte «dette landet har altfor mange kommuner. Jeg vil ikke sette noe tall på det, men færre skal det bli!», sa Vedum, og lurte på om regjeringen vil være ærlig om at den vil bruke tvang i kommunesammenslåing i neste periode.

Erna Solberg satte også Vedum på plass om fårikål - se video:

Vil ha seg frabedt latterliggjøring

Solberg la ikke skjul på at hun ikke fant Sp-lederens spørsmål det minste morsomt.

– Jeg synes ikke man skal latterliggjøre andre i politikken. Det er mulig man synes det er morsomt, men jeg synes det er en utfordring hvis det ikke er god nok kvalitet på tjenestene, sa en tydelig irritert statsminister.

– Det våre statsråder tenker når de står opp, er hvordan kan jeg gjøre det bedre for innbyggerne i dette landet, lød det med ettertrykk fra Solberg.

Vedum svarte at regjeringen skyver svake grupper som funksjonshemmede foran seg, og at svaret på ethvert spørsmål er mer sentralisering.

Han fikk støtte fra sin parlamentariske leder Marit Arnstad, som mente det må være lov å påpeke politiske utfordringer med humor og glimt i øyet.

(©NTB)