IS angripes på tre fronter i Irak

Irakiske styrker har rykket fram mot Den islamske staten (IS) på tre ulike fronter. Motstanden er rullet opp rundt Baiji, mens styrkene nærmer seg byene Ramadi og Hawijah.

Irakiske sikkerhetsstyrker og allierte paramilitære styrker startet forrige uke en bred offensiv mot Baiji, rundt 200 kilometer nord for hovedstaden Bagdad. Byen og oljeraffineriet i nærheten – som er landets største – har vært et av de verste konfliktområdene siden IS rullet inn i sunnienes kjerneområder i Irak i juni 2014. Nå er Baiji gjenerobret av en anti-IS-koalisjon, som også inkludere flere sjiagrupper, som støttes av Iran.

– De finkjemmer fortsatt noen nabolag i Baiji hvor det finnes noen få IS-medlemmer, opplyser en brigader i det irakiske politiet. En generalmajor i hæren kaller fremgangen «den største seieren siden 10. juni 2014», da IS erobret store landområder i en lynoffensiv som førte til at Iraks forsvar kollapset.

Regjeringsstyrkene rykket videre nordover langs veien mot Mosul, og IS-krigerne som holder byen Hawijah øst for Tigris skal være avskåret. Målet er nå å omringe byen. Selv om den kurdiske peshmergaen ikke er direkte involvert i offensiven, har de gjort fremskritt sørvestover fra Kirkuk, som er under kurdisk kontroll.

En tredje offensiv strammer løkken rundt Ramadi, som falt til IS i mai i år.

– Byen er fullstendig isolert nordfra, sier generalmajor Ismail Mahalawi fra den lokale operasjonskommandoen. Sist uke anslo en talsmann for koalisjonen at det er mellom 600 og 1.000 IS-krigere igjen i byen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.