Gå til sidens hovedinnhold

IS-bruden Shahima Begum syntes at halshugginger var «ok» - nå vil hun hjem

19-åringen angrer ikke på at hun dro fra England.

- Jeg var bare en husmor. Jeg visste ikke hva jeg gikk til. Jeg håper på vegne av meg selv og barnet mitt at de lar meg returnere, for jeg ikke kan bo i denne flyktningleiren for alltid, sier Begum til Sky News.

19-åringen fikk en sønn i forrige uke. Det er hennes tredje barn etter at de to første døde på grunn av sykdom.

Rømte som 15-åring

Begum, som opprinnelig kommer fra området Bethnal Green i London, ble radikalisert etter å ha sett videoer på internett.

19-åringen rømte til Syria til i februar 2015 som 15-åring, hvor hun nærmest umiddelbart giftet seg med en nederlandsk IS-kriger.

Hun ble raskt kjent med IS-soldatenes brutale metoder som omhandlet halshugginger og henrettelser, men det var «helt ok» for henne, fordi hun hadde hørt at «Islam tillot dette».

Les også

Trump ber Europa hente hjem 800 IS-krigere

Hun forteller videre til Sky News at livet som husmor var ganske normalt. Det var kun snakk om å være hjemme og ta vare barna, påstår 19-åringen.

- Ingen bevis mot meg

Det pågår en stor debatt i Storbritannia om Begum og andre IS-sympatisører skal hentes hjem, nå som IS-kalifatet har blitt beseiret.

Blant annet har britisk etterretning gått ut og sagt at IS-sympatisører som vender hjem, kan potensielt være «svært farlige» på grunn av hva de har sett og lært.

Selv hevder den britiske jenta at hun ikke vil være noen trussel, hvis hun får komme hjem.

- De har ingen bevis mot meg på at jeg har gjort noe farlig. Jeg gjorde aldri noe farlig, forteller Begum i intervjuet med Sky News.

Nå jobber advokaten til familien Begum målrettet for å hente 19-åringen tilbake til Storbritannia.

Den samme debatten pågår for øyeblikket i Norge, hvor statsminister Erna Solberg har sagt at norske IS-krigere kan returnere, men at de vil bli straffeforfulgt.

Les også

Solberg: IS-krigere kan vende hjem, men blir straffeforfulgt

Lytt til dette intervjuet med ekspert Sofie Alexandra Engli Høgestøl, en av tre forfattere av boken "Fremmedkrigere" hvor hun blant annet snakker om kvinner som lager mat til en fremmedkriger. Deltar de i krigen? Og hva med barna til fremmedkrigerne, bør vi hente de hjem?

Fagbokpodden er laget av Nettavisen Lyd.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken