*Nettavisen* Nyheter.

IS drevet ut av flere byer

Kurdiske peshmerga-soldater i byen Sinjar, som de gjenerobret fra IS fredag. Den kurdiske lederen i Nord-Irak har erklært at byen nå er en del av Kurdistan, noe regjeringen i Bagdad neppe er enig i Foto: Ari Jalal / Reuters / NTB scanpix

USA-støttede syrisk-arabiske og kurdiske opprørere opplyser at de har drevet IS-styrker ut av to byer.

Kurdiske styrker og USA gledet seg fredag over at IS er jaget fra Sinjar i Nord-Irak, byen som yazidi-minoriteten ble fordrevet fra i fjor sommer.

Et kurdisk flagg ble fredag morgen heist i sentrum av byen, samtidig som kurdiske peshmerga-krigere skjøt i luften for å feire gjenerobringen. Styrkene skal ha møtt lite motstand. Det antas at mange av IS-krigerne hadde forlatt byen før de kurdiske styrkene rykket inn fredag morgen.

Presidenten i irakiske Kurdistan, Massoud Barzani, bekreftet samme formiddag «frigjøringen av Sinjar».

– Sinjar ble frigjort med blodet til peshmerga og ble en del av Kurdistan, erklærte Barzani på en pressekonferanse i nærheten av byen.

Regjeringen i Bagdad liker neppe ideen om at Sinjar blir en del av de selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Irak.

USA-støtte

Om lag 7.500 kurdiske peshmerga-krigere har deltatt i offensiven, som er gjennomført med flystøtte fra den USA-ledede koalisjonen. I løpet av de tre siste dagene er det gjennomført over 40 flyangrep i området, ifølge det amerikanske nyhetsbyrået AP.

Pentagon har opplyst at amerikanske militærrådgivere under offensiven befant seg så nær fronten at de kunne identifisere IS-mål, som de så ba sine kolleger i luften om å angripe.

USAs president Barack Obama sa fredag at USA har greid å stanse framrykkingen til IS.

– Jeg tror ikke de blir sterkere. Helt fra begynnelsen har vårt mål vært å hindre at de rykker framover, og det har vi gjort. De har ikke vunnet terreng i Irak, sier Obama i et intervju med ABC News.

Han ber samtidig om forsterket innsats slik at IS etter hvert krymper så mye at gruppen ikke utgjør en trussel.

Offensiven har ført til at mange hus og butikker i Sinjar ligger i grus. Det gjør også byens rådhus, mens utbrente biler står igjen i gatene.

Det gjenstår fortsatt et omfattende arbeid med å fjerne bombefeller som er blitt etterlatt av IS-krigere, ifølge AP.

Veiforbindelse brutt

Byen med cirka 8.000 innbyggere ligger nær hovedveien som binder sammen IS-bastionene Mosul i Irak og Raqqa i Syria. Den viktige forsyningslinjen er nå brutt, noe som kan gjøre det vanskeligere for IS å flytte krigere fra et område til et annet.

Ifølge den amerikanske obersten Steve Warren er gjenerobringen av Sinjar det første skrittet mot en «frigjøring av Mosul», Iraks nest største by, som har vært kontrollert av IS siden juni i fjor.

Sinjar ble inntatt av den ytterliggående opprørsgruppen IS to måneder senere. Erobringen førte til at tusenvis av innbyggere fra Iraks yazidi-minoritet ble fordrevet, noe som ble brukt som et viktig argument da USA innledet luftkrigen mot IS i Irak og Syria.

– Folkemord

IS' ankomst førte til at tusenvis av yazidier flyktet opp i fjellene i panikk, der de ble værende i dagevis uten mat og vann. Mange ble også bortført og drept, og det ble meldt om et stort antall voldtekter mot yazidi-kvinner.

FN har beskrevet IS' framferd som et mulig folkemord, og torsdag publiserte Holocaust Memorial Museum i USA en rapport med de samme anklagene.

– Folkemordet fortsetter mot yazidi-befolkningen ettersom kvinner og barn som er bortført i stor skala, fortsatt holdes som slaver av sine kidnappere, sier Cameron Hudson, som har skrevet rapporten.

Ny by

Samme dag som kurdiske Peshmerga-styrker med amerikansk støtte frigjorde Sinjar i det nordlige Irak, meldte opprørsgruppa De syriske demokratiske styrker (SDF) fredag at de har inntatt den strategiske lille byen al-Hol.

– Gatene er fulle av jihadistenes lik, og andre jihadister er på flukt til Ash-Shadadi, sier SDF-talsmann Talal Ali Sello og legger til at de har kuttet IS' forsyningsrute.

Han kalte erobringen av byen en stor strategisk seier, som er gjennomført med luftstøtte fra den USA-ledede koalisjonen.

Offensiven sør for den kurdiske byen Hasakeh ble innledet 30. oktober. Den felles arabisk-kurdiske styrken tok flere mindre byer før de erobret al-Hol, der IS har hatt kontrollen i over et år. Byen ligger strategisk til på veien mellom Raqqa og Irak. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag