RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafi for tre år siden. Nå har flere av militsgruppene i landet sverget troskap til Den islamske staten (IS).
Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafi for tre år siden. Nå har flere av militsgruppene i landet sverget troskap til Den islamske staten (IS). Foto: Ismail Zitouny (Reuters)

IS fester grepet i Libya

Sist oppdatert:
Den islamske staten (IS) har skaffet seg et solid fotfeste i Libya, der flere grupper nå har sverget troskap til Abu Bakr al-Baghdadi og hans islamske kalifat.

Den islamske staten (IS) har skaffet seg et solid fotfeste i Libya, der flere grupper nå har sverget troskap til Abu Bakr al-Baghdadi og hans islamske kalifat.

Den libyske militsgruppen Majlis Shura Shabab al-Islam (MSSI) rykket alt i vår inn i Derna øst i Libya, en kystby med i underkant av 100.000 innbyggere, knappe 300 kilometer fra den greske øya Kreta.

Utover sommeren ble militssoldatene stadig mer synlige i bybildet og tok kontroll over skoler, sykehus, rettslokaler og andre offentlige bygninger.

I oktober sverget militsen troskap, såkalt baya, til IS, og svarte flagg vaier nå over hele byen.

IS-provinser

Den øverstem lederen for IS, Abu Bakr al-Baghdadi, kunngjorde i forrige uke at opprørsgruppen hadde etablert «provinser» i flere arabiske land.

Militante islamistgrupper verden over har sverget troskap til Baghdadi siden han i juni proklamerte opprettelsen av et islamsk kalifat, men IS har kun anerkjent en brøkdel av dem.

Foruten MSSI i Libya, bekrefter Baghdadi båndene til Ansar Beit al-Maqdis i Egypt, Jund al-Khilafah i Algerie, samt jihadistelementer i Saudi-Arabia og Jemen.

Samtlige steder er det nå proklamert såkalte provinser og utpekt IS-guvernører. I Libya har opprørerne foreløpig proklamert Derna-provinsen – Wilayat Derna.

Vender hjem

Ifølge CNN kontrolleres nå Derna av nærmere 800 IS-soldater, som har etablert treningsleire i utkanten av byen der rekrutter fra hele Nord-Afrika strømmer til.

Nærmere 300 libyske opprørere skal også ha returnert til hjemlandet fra Syria og Irak, der de har kjempet i Battar-brigaden, som blant annet deltok i erobringen av Mosul.

Flere andre libyske militsgrupper har de siste ukene gjort som MSSI og sverget troskap til IS, som dermed har skaffet seg et nærvær langs hele kysten av landet, fra Tripoli i vest og østover til Derna og grensa mot Egypt.

Kaos og anarki

Aaron Zelin, som er tilknyttet Washington Institute for Near East Policy , tror det kan bli vanskelig å stanse IS fra å slå rot i Libya.

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land for tre år siden styrtet Muammar Gaddafis regime.

Nasjonalforsamlingen og regjeringen som ble etablert etter maktovertakelsen, ble i august fordrevet fra Tripoli av militssoldater fra Misrata. De opprettet sin egen nasjonalforsamling og tok kontroll over departementene, mens de opprinnelige folkevalgte flyktet til Tobruk øst i Libya.

Wilyat Libya

Senest i forrige uke skal IS-soldater fra Derna ha stått bak et selvmordsangrep i Tobruk, og de mistenkes også for å ha gjennomført tilsvarende aksjoner mot libyske sikkerhetsstyrker flere andre steder i Libya de siste ukene og.

Ifølge SITE Intelligence group skal IS i Libya også ha stått bak bilbomber mot ambassadene til Egypt og De forente arabiske emirater i Tripoli, og de skal være i forhandlinger med Misrata-militsen, som nå kontrollerer den libyske hovedstaden.

I så fall kan hele Libya være i ferd med å bli en IS-provins, og i sosiale medier snakker militante islamister allerede oppglødd både om Wilayat Libya og Wilayat Sinai.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere