IS hevder å ha drept amerikansk hjelpearbeider

Kolleger av amerikaneren Peter Kassig, som kalte seg Abdul-Rahman Kassig etter å ha konvertert til islam, krever at han settes fri under en pressekonferanse i Tripoli i Libanon for en drøy uke siden.

Kolleger av amerikaneren Peter Kassig, som kalte seg Abdul-Rahman Kassig etter å ha konvertert til islam, krever at han settes fri under en pressekonferanse i Tripoli i Libanon for en drøy uke siden. Foto: Omar Ibrahim (Reuters)

Den islamske staten (IS) hevder å ha halshogd den amerikanske hjelpearbeideren Peter Kassig og minst 18 andre menn som beskrives som syriske militære.

16.11.14 13:11

I en video som ble offentliggjort søndag, står en maskert opprører ved et hode og hevder han har halshogd Kassig. Videoen viser ikke selve likvideringen, men mannen på opptaket sier: «Dette er Peter Edward Kassig, en amerikaner». Opprøreren snakker med britisk aksent. Han sier ingenting om at Kassig var hjelpearbeider og har jobbet på klinikker for syriske flyktninger. Han refererer kun til at han tidligere var soldat i Irak.

I den samme videoen vises minst 15 andre fanger som får strupen skåret over idet som fremstår som en nøye koreografert likvidering. Mennene blir tvunget til å knele på rekke og rad etter at jihadister har marsjert fram og plukket opp hver sin kniv fra en treeske. Alle mennene blir halshogd samtidig.

De oppgis å være piloter og offiserer som har kjempet for Syrias president Bashar al-Assad.

Konvertitt
Kassig (26) har vært holdt fanget av IS i et drøyt år. Hans familie ønsket først ingen publisitet rundt bortføringen. Først da han dukket opp i en video som viste drapet på den britiske hjelpearbeideren Alan Henning i begynnelsen av oktober, lot familien seg intervjue. I videoen truer IS med å drepe Kassig.

Amerikaneren har konvertert til islam i fangenskap, og foreldrene har ønsket at han skulle omtales med sitt nye navn, Abdul-Rahman Kassig.

Opptaket blir nå undersøkt av både amerikansk etterretning og det britiske utenriksdepartementet for å få bekreftet om det er ekte.

Cameron er forferdet
Flere vestlige land reagerer sterkt på videoen. Storbritannias statsminister David Cameron skriver på Twitter at han er «forferdet over det kaldblodige drapet på Abdul-Rahman Kassig».

Frankrikes statsminister Manuel Valls fordømmer også likvideringen av Kassig og de syriske soldatene og kaller det en «barbarisk handling».

Han sier også at drapene gjør at Frankrike er enda mer bestemt på å slå ned IS.

To amerikanske journalister og to britiske hjelpearbeidere er drept på samme måte.

Britiske myndigheter undersøker også meldinger om at mannen som har opptrådt som bøddel i tidligere drapsvideoer, en mann med sterk britisk aksent, ble såret i et amerikanskledet luftangrep forrige uke. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag