Gå til sidens hovedinnhold

IS hevder å ha drept jordansk flyger

Grufull video viser at han skal ha blitt brent levende.

Jordan varsler hevn etter at den 26 år gamle jordanske piloten Muath al-Kasaesbeh tirsdag skal ha blitt brent levende og drept av IS.

- Vår straff og hevn vil bli like stor som tapet av jordanere, sies det i en kunngjøring på jordansk tv tirsdag kveld, skriver nyhetsbyrået AP.

Kort tid senere varslet Jordan at de onsdag kommer til å henrette en irakisk kvinne som IS har krevd løslatt i bytte mot jagerflygeren som nå er drept, opplyser en sikkerhetskilde.

– Dødsdommen mot irakeren Sajida al-Rishawi vil bli fullbyrdet ved daggry, sier en ikke navngitt sikkerhetskilde til nyhetsbyrået AFP.

Familien informert
Flygeren Al-Kasaesbeh ble tatt som gissel av IS på julaften. Han var den første piloten som ble tatt som gissel fra den USA-ledede koalisjonen som kjemper mot IS.

Han ble tatt til fange da flyet hans styrtet under et kampoppdrag i Syria i desember.

Tirsdag la IS ut en video av det som angivelig er drapet på 26-åringen. Det tjue minutter lange klippet viser hvordan han - innestengt i et bur - blir satt fyr på. Rundt buret står det flere bevæpnede IS-soldater og ser på.

Det er foreløpig ikke bekreftet at bildene er ekte, men Jordans forsvarssjef har informert familien om at han er drept.

Nøye redigert
Den 22 minutter lange videoen som ble publisert tirsdag, er nøye redigert. Den viser først flygeren mens han sitter ved et bord og diskuterer operasjoner mot IS. I bakgrunnen vises flagg fra flere vestlige og arabiske land som deltar i koalisjonen mot den ytterliggående gruppa.

Etterpå dukker Kasaesbeh opp i en oransje fangedrakt mens han er omringet av bevæpnede og maskerte IS-krigere i kamuflasjeklær. Deretter klippes det til et bilde der han står inne i et metallbur og tilsynelatende blir dynket med bensin før han brennes levende.

Videoen blir offentliggjort få dager etter at IS drepte det andre japanske gisselet på en uke.

I Jordan har det vært stort press fra folket om å forhandle med IS. I hjembyen til den fangede piloten har protestene vært enorme den siste tiden.

Hadde egentlig sagt ja til bytte-avtale
Jordan hadde egentlig sagt seg villig til å løslate den irakiske kvinnen, Sajida al-Rishawi, slik IS krevde, i bytte mot flygeren. Men de har ikke villet gjøre det før de fikk bevis for at flygeren fortsatt var i live. Nå som 26-åringen skal være drept, varsler altså Jordan hevn ved å ta livet av kvinnen.

Al-Rishawi står overfor en dødsstraff i Jordan for sin rolle i Amman-bombingen - hvor det ble utført terror mot tre hoteller i 2005.

Den grufulle videoen er ikke den første fra opprørsgruppen IS - som nå kontrollerer omtrent en tredjedel av Syria og nabolandet Irak. To amerikanske journalister, en amerikansk hjelpearbeider og to britiske hjelpearbeidere ble alle filmet da de ble drept.

- Bare interessert i død og ødeleggelse
USA fordømmer IS på det sterkeste og ber om at alle som holdes fanget av gruppen, blir satt fri umiddelbart.

President Barack Obama sier også at USA nå er mer oppsatt på å bekjempe gruppen enn noensinne.

– Denne organisasjonen er bare interessert i død og ødeleggelse, sier presidenten.

Ifølge Det hvite hus har Obama gitt ordre om at et en særskilt gruppe skal bruke alle ressurser på å lokalisere gisler som holdes fanget av IS.

Det er ikke bekreftet at den publiserte videoen er ekte, men amerikanske myndigheter opplyste tirsdag kveld at de jobber med å sjekke om den er autentisk.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED
Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar