*Nettavisen* Nyheter.

IS hevder å ha drept norsk gissel

Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble tatt til fange i Syria i januar i år. Foto: Twitter (NTB scanpix)

Den militante islamistgruppen IS hevder å ha drept Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) og en kinesisk statsborger som ble tatt til fange i Syria i vinter.

18.11.15 20:58

UD har så langt ingen kommentar til saken.

- Jeg kan ikke bekrefte dette, men skal sjekke opp saken, sier pressevakt i UD til Nettavisen.

Grimsgaard-Ofstad har vært holdt som gissel i Syria siden januar i år.

Kineseren Fan Jinghui, som også har vært holdt som gissel av IS, er også drept, skriver islamistgruppens tidsskrift Dabiq i sin siste utgave.

Dabiq trykker også et bilde som angivelig viser de to døde mennene, ledsaget av teksten «Henrettet – etter å ha blitt forlatt av frafalne land og organisasjoner».

På en pressekonferanse sa statsminister Erna Solberg at mye tyder på at bildene er ekte.

Ifølge NTB takker familien til det antatt drepte IS-gisselet norske myndigheter og politiet for arbeidet med å få ham frigitt.

Få løpende oppdatering om saken nederst i denne artikkelen.

Opplysningen om drapene er ikke bekreftet fra annet hold, men Statsministerens kontor bekrefter at de er kjent med opplysningene i Dabiq.

– Det er publisert bilder som tyder på at gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er henrettet. Arbeid med verifisering pågår. Vi kommer tilbake med ytterligere informasjon, sier statsministerens kommunikasjonssjef Trude Måseide.

Les også: IS-gisselets familie: - Vi har vært forberedt

– Krevende situasjon

NTB har sett bildet, og den ene av mennene på bildet ser ut til å være Grimsgaard-Ofstad.

Utenriksdepartementet, der en krisestab har jobbet for å innhente informasjon og sikre frigivelse av Grimsgaard-Ofstad siden nyheten om kidnappingen ble kjent, var onsdag ikke kjent med påstanden om at han var drept da NTB tok kontakt og ville ikke kommentere meldingene.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) betegner situasjonen som krevende og henviser til UD.


Trykket bilde

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad og Fan Jinghui ble tatt til fange i Syria i januar i år, noe som først ble offentlig kjent da IS publiserte bilder av dem med i Dabiq med krav om løsepenger i september.

Norske myndigheter ble informert om kidnappingen alt i januar, men valgte å holde dette hemmelig, bekreftet statsminister Erna Solberg (H) i september.

Klikk på bildet for å forstørre.

- KREVENDE SITUASJON: Justisminister Anders Anundsen opplyser at UD er i gang med å sjekke opplysningene om at IS skal ha drept det norske gisselet. Foto: Scanpix

– Kidnapperne har framsatt en serie krav om betydelige summer i løsepenger, sa Solberg, som gjorde det klart at Norge ikke aktet å innfri gisseltakernes krav.

– Det er et prinsipp vi ikke kan fravike, sa hun og la til at utbetaling av løsepenger vil øke risikoen for at andre norske borgere blir tatt til fange.

Fortalte på Facebook

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, som var bosatt i Oslo, men opprinnelig fra Porsgrunn, fortalte i januar selv på sosiale medier at han hadde reist til Syria og befant seg i byen Idlib.

– Jeg er i Idlib, Syria. Drar til Hama i morgen. Endelig klarte jeg det, skrev Grimsgaard-Ofstad på sin Facebook-profil 24. januar.

Syriske regjeringsstyrker hadde da fortsatt kontroll over Idlib, men det pågikk harde kamper om byen som to måneder senere falt i opprørernes hender, deriblant al-Qaidas syriske avlegger Nusrafronten.

Innvandringsmotstander

Grimsgaard-Ofstad studerte på begynnelsen av 1990-tallet historie ved Høgskulen i Volda og framsto i et intervju med lokalavisa der som en sterk innvandringsmotstander.

Senere kom han også i PSTs søkelys på bakgrunn av høyreekstreme ytringer på nett.

Det foreligger ikke opplysninger som tyder på at han reiste til Syria for å bli fremmedkriger, og det er høyst uklart hvorfor han befant seg i landet.

Nettavisen følger saken.Følg saken direkte her:

Annonsebilag