*Nettavisen* Nyheter.

IS hevder å ha halshugget nytt offer

I en ny video publisert av Den islamske staten vises angivelig henrettelsen av Alan Henning (bildet).

De skal også ha navngitt neste offer.

04.10.14 07:03

Den islamske staten (IS) skal ha publisert en ny video som viser halshuggingen av den britiske hjelpearbeideren og drosjesjåføren Alan Henning (47).

Videoen skal være nesten identisk med de andre drapsvideoene som terrorgruppen har publisert på nett den siste tiden.

Klippet avsluttes med at en IS-opprører truer en mann som identifiseres som en amerikaner.

– Obama, du har startet dine luftangrep mot Syria, som stadig rammer vårt folk, så det er bare på sin plass at det neste blir at vi rammer en av ditt folk, sier en maskert opprører ifølge AP.

Klikk på bildet for å forstørre.

– ISILs brutale drap på Alan Henning viser hvor barbariske og avskyelige disse terroristene er, sier Cameron. Foto: Suzanne Plunkett (REuters / NTB Scanpix)

Reagerer sterkt

Myndighetene i Storbritannia og USA reagerer sterkt på den nye videoen, som ble lagt ut på internett fredag. Begge landene opplyste først at de jobbet med å sjekke om videoen var ekte. Etter noen timer kom både president Barack Obama og den britiske statsministeren David Cameron med uttalelser som viser at de regner det som sikkert at Henning er drept.

– ISILs brutale drap på Alan Henning viser hvor barbariske og avskyelige disse terroristene er, sa Cameron. ISIL er et av flere navn som brukes på opprørerne som selv kaller seg Den islamske staten.

– Vi skal gjøre alt vi kan for å spore opp disse morderne og stille dem til ansvar for sine handlinger, sier den britiske statsministeren David Cameron.

Klikk på bildet for å forstørre.

– Vi står side ved side med våre britiske venne, sier presient Barack Obama. Foto: Jonathan Ernst (Reuters)

– Vi står side ved side med våre britiske venner og allierte og vil jobbe for å stille gjerningsmennene bak drapene på Alan, Jim Foley, Steen Sotloff og David Haines til ansvar for sine handlinger, lovet Obama.

Alle mennene han nevnte, antas å ha blitt drept av IS.

Drapstrussel i forrige video

Klikk på bildet for å forstørre.

Videoen skal angivelig vise henrettelsen av Alan Henning.

I den forrige drapsvideoen til IS, som viste henrettelsen den britiske hjelpearbeideren Davis Haines, truet de med å drepe Alan Henning. Statsminister David Cameron lovet søndag 14. september at Storbritannia var forberedt på å «ta alle nødvendige skritt» etter at David Haines ble det tredje vestlige gisselet som ble halshugget av gruppen på under en måned.

Bortført

Henning jobbet som drosjesjåfør, men han var i Syria sammen med en hjelpekolonne da han ble bortført av IS i desember i fjor, ifølge BBC.

Ifølge SITE, som overvåker jihadistgruppers aktivitet på nett, har den 1 minutter og 11 sekunder lange videoen tittelen «Enda en beskjed til Amerika og dets allierte».

Hennings kone Barbara tryglet senest tirsdag om at mannen måtte løslates.

– Han er uskyldig, sa hun.

Groteske videoer

Dersom det stemmer at Henning henrettes i den nye videoen fra IS, er han det fjerde vestlige gisselet som er drept for åpen scene av IS siden 19. august.

I de tre groteske videoene IS hittil har offentliggjort, vises ikke halshoggingen i sin helhet. Men en svartkledd, maskert mann med engelsk aksent holder opp en stor kniv før han så tilsynelatende kutter offerets strupe.

Bombeangrep

Den ytterliggående ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) har erobret store områder i Irak og Syria.

8. august innledet USA luftangrep mot IS-mål i Irak. Siden har USA og allierte land gjennomført en rekke bombeangrep mot IS både i Irak og Syria. Storbritannias nasjonalforsamling besluttet å slutte seg til luftkrigen sist fredag.

– På grunn av vårt parlaments beslutning om å angripe Den islamske staten, kommer jeg, som en av det britiske folk, nå til å betale prisen for den avgjørelsen, sier mannen som identifiserer seg som Alan Henning i videoen ifølge SITE.

Henrettelser

Tidligere har terrororganisasjonen lagt ut videoer av henrettelsene av de amerikanske journalistene James Foley og Steven Sotloff.

IS har tatt på seg ansvaret for de to halshoggingene. Drapsvideoene ble offentliggjort 19. august og 2. september. Den samme bøddelen tok senere livet av den britiske hjelpearbeideren David Haines.

En IS-tilknyttet gruppe har også offentliggjorde en video som viser drapet på det franske gisselet Hervé Gourdel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag