Gruppen som kalles IS-K, ble opprinnelig dannet av militante opprørere fra Pakistan sammen med misfornøyde Taliban-medlemmer. Den operer hovedsakelig nord og øst i Afghanistan, nær Kabul. IS-K oppsto i 2015 som et utspring etter at IS' kjernekrigere opprettet sitt kalifat i Syria og Irak sommeren 2014.
Se bilder fra flyplassen i Kabul direkte:
Les også: UD: Fly med evakuerte fra Afghanistan har landet i Norge
Der Taliban har begrenset sin kamp til Afghanistan, har IS-K omfavnet tankesettet til IS om et krav om en verdensomspennende jihad mot ikke-muslimer.
Navnet IS-K, eller IS Khorasan, kommer fra den historiske Khorasan-provinsen som dekket mye av Afghanistan, Iran og Sentral-Asia i middelalderen.
En rapport fra FNs sikkerhetsråd anslår IS-K har mellom 1.000 og 2.200 krigere, som er færre enn i 2016 da de hadde mellom 5.000 og 6.000.
Gruppen har i årevis vært utsatt for målrettede militære operasjoner fra den USA-ledede koalisjonen i Afghanistan.
Les også: Minst 90 ble drept i Kabul-angrep, ifølge afghansk tjenestemann
Vil vise seg fram
Det blir antatt at flere har sluttet seg til IS-K de siste ukene etter at Taliban tok over makten i Afghanistan.
IS-K og Taliban er fiender, og sistnevnte har ført store, koordinerte offensiver mot gruppen i Afghanistan. Taliban-opprørere har også samarbeidet med både de amerikanske og afghanske styrkene for å drive gruppen bort fra det nordøstlige Afghanistan.
Likevel har IS-K overlevd – og klart å utføre terrorangrep i Afghanistan.
– Den islamske stat vil nå bevise at bevegelsen er en større aktør i Afghanistan, og at dens medlemmer er klare til å utfordre Taliban, sier journalist, forfatter og IS-kjenner Deniz Serinci til nyhetsbyrået Ritzau etter selvmordsangrepet torsdag.
IS-K antas å stå bak et angrep på et kvinneklinikk i Kabul i mai 2020, som tok livet av 24 personer, inkludert nyfødte babyer og mødre. De har også tatt på seg ansvaret for flere andre angrep i Kabul, inkludert et mot byens universitet i november i fjor, og et rakettangrep samme måned.
Selvmordsangrepet i Kabul
Minst 72 afghanere og 13 amerikanske soldater ble drept torsdag 26. august da to selvmordsbombere og en væpnet mann angrep en av hovedinngangene til den internasjonale flyplassen i Kabul og et hotell like ved, bare timer etter at vestlig etterretning advarte mot en overhengende terrortrussel mot den pågående evakueringsprosessen fra flyplassen. Barn var blant de drepte.
* Ekstremistgruppa IS har tatt på seg ansvaret for angrepet. En undergruppe av IS, kalt IS-K, utførte angrepet, og har i sin påstand om ansvar sagt at det var målrettet mot amerikanske militære og deres afghanske allierte.
* Angrepet er det dødeligste mot amerikanske styrker i Afghanistan siden 2011, og første gang siden februar 2020 at amerikanske soldater er drept i landet.
* USAs president Joe Biden har lovet at USA ikke vil «tilgi eller glemme» angrepet, og sier at de som er ansvarlige skal «jaktes». Han holder også fast på at USA skal få ut de amerikanerne som ønsker å forlate Afghanistan innen 31. august. De som sto bak angrepet skal bli funnet «uten store militæroperasjoner», sa han torsdag kveld.
(NTB)
– En PR-suksess
– IS-K ønsker å skape så mye kaos som mulig og sende et signal om at de har et eksistensgrunnlag i Afghanistan, sier Serinci.
Minst 72 afghanere og 13 amerikanske soldater ble drept i torsdagens selvmordsangrep mot flyplassen i Kabul og et hotell like ved. Flyplassen har vært et område preget av kaos siden Taliban tok over makten i Afghanistan 16. august, og flere tusen afghanere og utenlandske borgere har blitt evakuert derfra.
– Angrepene er begått av IS-K med formål om å markere seg overfor konkurrentene Taliban og al-Qaida, og for å ydmyke USA og Taliban ved å vise at de ikke har kontroll på sikkerheten. Dessuten er det en måte å tiltrekke seg nye medlemmer til IS i Afghanistan. IS-K rammet et sted som allerede var i medienes fokus, Kabul-flyplassen, og PR-messig kunne ikke angrepet vært en større suksess, mener Serinci.
(©NTB)