RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
En amerikansk soldat beveger seg gjennom en irakisk kornåker under Irak-krigen i 2005. Irakisk korn og landbruk kan utgjøre en enorm inntekt for Den islamske stat, dersom terrorgruppen selger kornet på det svarte markedet.
En amerikansk soldat beveger seg gjennom en irakisk kornåker under Irak-krigen i 2005. Irakisk korn og landbruk kan utgjøre en enorm inntekt for Den islamske stat, dersom terrorgruppen selger kornet på det svarte markedet. Foto: Wikimedia Commons

IS kan tjene 1,7 milliarder i året på å selge korn

Sist oppdatert:
Den islamske stat (IS) kan lene seg på en rekke andre inntektskilder enn bare olje.

Den islamske stat (IS) er én av de rikeste terrororganisasjonene gjennom tidene. Det er spesielt oljefeltene i de IS-kontrollerte områdene i Irak og Syria som har gjort bevegelsen så styrtrik. IS-oljen blir solgt på det svarte markedet.

Ifølge Bloomberg, tjener IS svimlende 500 millioner dollar i året på oljevirksomheten, noe som utgjør 4,3 milliarder kroner.

Kan selge korn for 1,7 mrd.
Men den brutale terrorgruppen har også andre inntektskilder som kidnapping og donasjoner. Løsepenger fra kidnappinger utgjør anslagsvis 45 millioner dollar i året, mens utenlandske donasjoner utgjør rundt fem millioner dollar.

Men IS har også en annen ressurs som sjelden blir nevnt, og det er korn og dyrkbar jord. Landbruksområder som IS kontrollerer i Syria og Irak, kan potensielt generere 200 millioner dollar i året, dersom de selger bygg og hvete på det svarte markedet til halv pris, ifølge en rapport fra Thompson Reuters. Dette tilsvarer en årlig inntekt på 1,7 milliarder kroner.

IS har kontroll over områder i Irak som ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO), er de mest dyrkbare områdene i landet. Disse områdene står for 30 prosent av Iraks hveteproduksjon og 40 prosent av produksjonen av bygg.

- Produserer mel i Syria
I tillegg har IS tatt kontroll over hvetesiloer i Irak som inneholder 1,1 millioner tonn hvete, som utgjør en femtedel av Iraks hveteforbruk.

Ifølge regjeringskilder i Irak, transporterer IS en menge med hvete til Syria for å produsere hvetemel, som igjen selges lokalt, skriver Thompson Reuters.

IS skal også angivelig ha forsøkt å selge kornprodukter til den irakiske staten via mellommenn.

Terrorgruppen kontrollerer også landbruksområder i Syria.

(Artikkelen fortsetter under).

Infographic: How Does ISIS Fund Itself? | Statista
You will find more statistics at Statista

Bomber oljefelt
USA, Frankrike, Storbritannia og Russland er blant landene som utfører omfattende luftangrep mot terrorgruppen i Syria og Irak.

En ny strategi er å bombe oljeinstallasjonene, med mål om å kvele IS’ viktigste inntektskilde. Men selv om bombingen av IS-kontrollerte oljefelt rammer terrorgruppen hardt, er det ikke nok til å blakke dem fullstendig.

- De har bygget seg opp et overskudd av cash flow det siste året. Så de vil være i stand til å fortsette en god stund til, sier en sikkerhetspolitisk analytiker, Benjamin Bahney, til Bloomberg.

Bahney er tilknyttet tenketanken Rand Corp. , som får økonomisk støtte fra Det amerikanske forsvarsdepartementet.

Rand Corp. anslår at lønn til 100.000 IS-krigere er gruppens største utgift, og understreker at de har mer enn nok til å finansiere denne utgiften, opptil flere ganger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere