OSLO TINGRETT (Nettavisen): Tirsdag ettermiddag fikk IS-kvinnen dommen i saken hvor hun er anklaget for å ha deltatt i terrororganisasjonen Islamsk stat (IS). Dommen er på tre år og seks måneder i fengsel.

IS er kanskje den verste terrororganisasjonen i moderne tid. Retten mener det ikke er omstridt at terrordeltakelse er ulovlig selv om handlingene er begått i utlandet.

I sin avsluttende prosedyre la statsadvokat Geir Evanger ned påstand om fire års fengsel for kvinnen. Hennes forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, la ned påstand om at hun skal frifinnes.

Kvinnen har hele tiden nektet straffskyld og anket dommen både på straffutmålingen og skyldspørsmålet. Påtalemyndigheten tok betenkningstid.

Giftet seg med IS-kriger fra Skien

Retten er klar på at at kvinnen er skyldig, men la seg på litt under aktors påstand.

– Retten har kommet til at tiltalte har deltatt i en terrororganisasjon, og at hun gjorde det med viten og vilje. Hun oppfyller dermed lovens krav til forsett, sa tingrettsdommer Ingemar Nestor Nilsen da han leste opp dommen mot den 30 år gamle kvinnen.

Les også: Disse dommene kan skape trøbbel for IS-kvinnen

Dommen er den første i sitt slag i norsk rettshistorie. Aldri tidligere har en kvinne vært tiltalt for terrordeltakelse fordi hun stelte hjemme og passet barna mens hennes ektemenn var ute og kriget for IS i Syria. Kvinnen kjempet ikke selv for IS med våpen i hånd, men hennes bidrag i hjemmet var avgjørende for at hennes tre ektemenn kunne gjøre aktiv innsats for ekstremistgruppa, mener påtalemyndigheten.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener den 30 år gamle Oslo-kvinnen med pakistansk bakgrunn deltok i IS i perioden juni 2013 til mars 2019, etter at hun reiste til Syria i februar 2013. I Norge ble det først straffbart å delta i terrororganisasjoner i juni 2013.

Ifølge PST giftet kvinnen seg med tre IS-krigere. Én av dem var Skiens-mannen Bastian Vasquez som døde i Syria da han tilberedte bomber for IS 9. april 2015.

PST haddde allerede kommet til kunnskap om IS-kvinnen i 2012 da de etterforsket Bastian Vasquez i hemmelighet.

Les også: PST telefonavlyttet IS-kvinnens norske ektemann

Forsvarer: - Offer for menneskehandel

PST mener også at hun mottok økonomisk støtte fra terrororganisasjonen en periode før hun senhøsten 2015 giftet seg og fikk barn med en annen IS-kriger.

Kvinnen har hele tiden nektet straffskyld og begrunnet dette med at hun er blitt holdt i Syria mot sin vilje. Hun fortalte også om påstått mishandling av sine ektefeller i retten, heriblant Skiens-mannen Vasquez.

I retten ble det lagt frem dokumentasjon, chattelogger, meldinger og mailer, på at hun har ønsket å komme seg ut fra Syria og at hun aktivt søkte bistand om dette. Vitner fortalte også i retten at IS-kvinnen hadde sagt til dem at hun angret på Syria-reisen.

Les også: IS-kvinnen sendte denne mailen få dager etter at ektemannen ble sprengt til døde

– Vi har konkludert med at hun er et offer for menneskehandel og at det må lede til frifinnelse av henne, sa forsvarer Nordhus i sin prosedyre i rettssaken.

– Det at hun er kone og mor, gjør det henne til en deltaker i IS? spurte forsvareren.

I retten fortalte IS-kvinnen også om forferdelige forhold i den beryktede flyktningleiren Al Hol hvor hun ble plassert etter at det såkalte kalifatet falt i 2019.

Les også: IS-kvinnen innrømmer å ha støttet voldelig jihad

Fra arkivet: Derfor bruker terrorgruppen IS grusomme drapsvideoer i sin propaganda

Regjeringen hentet IS-kvinnen til Norge

Statsadvokaten påpekte i sin avsluttende prosedyre at et skjerpende element i saken er at hun dro frivillig til Syria og at hun har forherliget voldshandlinger IS begikk. I retten sa den tiltalte kvinnen at hun støttet en halshugging ektemannen Vasquez skal ha fortalt å ha utført.

Etter det såkalte kalifatets fall i 2019, ble IS-kvinnen fraktet til den beryktede flyktningleiren i Al Hol hvor hun befant seg til januar 2020. Da ankom hun Norge med bistand fra den norske regjeringen etter å ha påberopt at hennes sønn var alvorlig syk.

Kvinnen ble løslatt fra varetektsfengsling mandag 22. februar, noe som fikk Frp til å rase.

Øvre strafferamme for terrordeltakelse er seks års fengsel.

IS-kvinnens retur til Norge var årsaken at Frp trakk seg fra regjeringen, som i januar 2020 bestod av Høyre, Fremskrittspartiet (Frp), Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre.

Flere profilerte Frp-politikere reagerte sterkt på den norske stat bistod IS-kvinnen med retur til Norge.