IS-leder oppfordrer til drap på Saudi-Arabias kongefamilie

Mannen som utgir seg for å være IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

Mannen som utgir seg for å være IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: Reuters Tv (Reuters)

I et lydopptak som angivelig er spilt inn av IS' øverste leder, oppfordres det til drap på Saudi-Arabias kongefamilie. Kampen for et islamsk kalifat er dessuten utvidet til å gjelde i ytterligere fem arabiske land.

13.11.14 20:21

Etter at det i flere dager har gått rykter om at Abu Bakr al-Baghdadi er drept eller såret i et luftangrep, dukket det torsdag opp et lydopptak der stemmen oppgis å tilhøre den ytterliggående opprørslederen. Hvorvidt opptaket er ekte, er ikke klart.

I opptaket, som er lagt ut på nettsider for ytterliggående islamister, framholdes det at den USA-ledede militæroperasjonen er mislykket.

– Stor fiasko
– Til tross for at korstoget er det mest voldsomme og hardeste av alle, er det den største fiaskoen. Vi ser at USA og dets allierte snubler i frykt, svakhet, impotens og mislykkethet, framholder det som angivelig er lederen for Den islamske staten (IS).

Han kaller Saudi-Arabias ledere for «slangens hode» og oppfordrer til drap både på den saudiarabiske kongefamilien og på sjiamuslimer som bor i det sunnimuslimske landet. I tillegg oppfordrer han til drap på de sjiamuslimske houthiene i Jemen.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel sa samme dag at den USA-ledede koalisjonen opplever framgang, men at man også venter tilbakeslag .

– Det kommer tilbakeslag. Men vi opplever en stabil og bærekraftig framgang i nedbrytingen og ødeleggelsen av den krigførende kapasiteten til Den islamske staten og i styrkingen av det irakiske militæret, sa Hagel under en høring i Kongressen.

Flere soldater
Forsvarsministeren måtte svare på spørsmål sammen med forsvarssjef Martin Dempsey i forbindelse med at Obama-administrasjonen har bedt om 5,6 milliarder dollar, tilsvarende 38 milliarder kroner, for å finansiere flere militære bidrag til Irak.

I forrige uke meldte forsvarsdepartementet at det ønsker å doble antall amerikanske soldater som deltar i opplæringen og rådgivingen av irakiske styrker.

Ifølge Dempsey trengs det om lag «80.000 effektive, irakiske soldater» for å gjenerobre områder som nå kontrolleres av IS. Det er fortsatt ikke meningen at amerikanske soldater skal delta i bakkeoperasjoner.

– Hele verden
I torsdagens lydopptak ber den angivelige IS-lederen om «vulkaner med hellig krig» over hele kloden. Han fastslår at det islamske kalifatet også skal gjelde for Saudi-Arabia, Jemen, Egypt, Libya og Algerie. Ifølge stemmen har IS-tilhengere i disse landene sverget troskap til gruppen.

– Å, Den islamske statens soldater, la det bryte ut vulkaner med hellig krig overalt. Lys opp jorden med ild mot alle diktatorer, sier han.

Tidligere har IS hatt som mål å opprette et kalifat i Irak og Syria, der gruppen nå kontrollerer store områder.

Talen er ikke datert, men det refereres til meldingen om at USA vil sende opptil 1.500 flere soldater til Irak, som ble offentliggjort 7. november. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.