Den norsk-pakistanske kvinnen har to barn, en sønn og en datter. Det er hensynet til den syke sønnen (5) som gjør at norske myndigheter henter dem hjem til Norge.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) bekrefter overfor NTB at norske myndigheter tirsdag ettermiddag gjennomfører uthenting av et antatt sykt norsk barn sammen med barnets mor og ett søsken fra Al-Hol-leiren i Syria.

– Det gjøres på humanitært grunnlag fordi vi frykter sykdom hos barnet, sier Eriksen Søreide.

Den IS-siktede kvinnen og hennes to barn ble ført over grensen mellom Syria og Irak ved 14.40-tiden norsk tid, ifølge Aftenposten.

Les også: Norsk IS-kvinne frykter for sønnens liv

Frp tar dissens i regjering

Statsminister Erna Solberg (H) og resten av regjeringen har dermed snudd i saken. Tidligere ikke har de ikke åpnet for å hente tilbake IS-mistenkte kvinner, og det har vært stor uenighet om saken innad i regjeringen.

Fremskrittspartiet, som har vært stor motstander av å hente den IS-siktede kvinnen til Norge, har tatt dissens og står dermed ikke bak regjeringens beslutning, opplyser partiets innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim til NTB.

– Det er fordi vi har sagt hele tiden at vi ikke ønsker å løfte en finger for at IS-medlemmer skal komme til Norge. Dette er en beslutning tatt uten Frps støtte, sier han.

Frp mener at den IS-siktede 29 år gamle kvinnen har satt sine interesser foran det syke barnets og har brukt barnet som et pressmiddel for å komme til Norge selv, mener Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

– Barnet det gjelder, kunne fått hjelp tidligere. Dessverre har mor kynisk brukt sitt barn for å få seg selv til Norge, sier hun.

Til Dagbladet sier hun at Frps betingelse har vært at moren ikke skal følge med til Norge.

Les også: Barn hentet fra Syria landet i Norge

Regjeringen snudde

Den 29 år gamle kvinnen blir dermed den første IS-mistenkte kvinnen som blir hentet tilbake til Norge, etter å ha vært i et IS-kontrollert område.

– Dersom dette stemmer, er det veldig bra og et viktig gjennomslag for KrF i regjering. KrF har siden landsmøtet i april vært åpen for en slik løsning, skriver tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide i en kommentar på Facebook.

Venstre-leder Trine Skei Grande, skriver i en epost til NTB at hun er glad og lettet over at de uskyldige og sårbare barna og deres mor nå er trygt på vei tilbake til Norge.

– Dette har Venstre i regjering jobbet intenst med over lang tid. Barn skal ikke straffes for foreldrenes ugjerninger uansett hvor grufulle de måtte være, sier Grande.

Siktet av PST

Kvinnen er siktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for deltakelse i de to terrororganisasjonene Nusrafronten og IS, og hun kan regne med å bli pågrepet av politiet når hun lander på norsk jord.

Den terrorsiktede kvinnen har over lengre tid oppholdt seg i flyktningleiren al-Hol i Syria sammen med sine to barn. Hennes situasjon har fått stor oppmerksomhet fordi hun har en sønn på, som ifølge kvinnens advokat er alvorlig syk.

Kvinnen har tidligere nektet å sende sønnen til Norge uten at hun selv fikk være med.

- Humanitært grunnlag

Norske myndigheter henter ut et antatt sykt barn sammen med barnets mor og guttens søster fra Al-Hol-leiren i Syria.

– Det gjøres på humanitært grunnlag fordi vi frykter at det er sykdom hos barnet, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Fremskrittspartiet har vært klare på at barnet kunne hentes til Norge, men ikke hvis det innebar at moren også ble returnert.

– Regjeringen ønsker ikke til å bidra til å returnere voksne som har sluttet seg til IS, men når det var nødvendig å hente hjem et sykt barn, gikk Høyre, Venstre og KrF sammen om å hente barnet hjem sammen med søster og mor, sa Eriksen Søreide (H).

Statsråden gjorde det klart at norske statsborgere som har bidratt i IS i Syria og returnerer til Norge, må regne med å bli straffeforfulgt.

Utenriksministeren sa det hadde vært et svært risikofylt og krevende arbeid over tid å få barnet hjem. Hun ville ikke kommentere det pågående arbeidet av hensyn til sikkerheten.

– Det er kun to personer som er internert i leirer i Syria som har bedt om konsulær bistand. Den ene har i ettertid sagt offentlig at hun ikke ønsker slik bistand. Den andre er moren så nå returnerer til Norge sammen med sine to barn. De andre norske borgerne som er i Al-Hol-leiren har ikke bedt norske myndigheter om hjelp til å returnere til Norge, sa hun.

Eriksen Søreide ba om respekt for at barna skjermes og ikke dømmes eller lastes for sine foreldres valg. Politiet bistår Utenriksdepartementet i transporten til Norge.

Støre krever at hun stilles til ansvar

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre motsetter seg ikke at den IS-siktede kvinnen (29) og hennes barn blir hentet hjem, men krever at kvinnen stilles til ansvar.

Partiet mener at voksne borgere som har sluttet seg til IS, ikke bør hentes aktivt tilbake, men at dette er et unntak.

– Men dersom det er en forutsetning for å kunne hjelpe et barn at mor følger med, så vil ikke vi motsette oss det, sier Støre til NTB.

– Jeg vil legge til at norske borgere som har sluttet seg til eller bidratt til IS, må stilles til ansvar for det. Jeg forutsetter at norske myndigheter vurderer denne kvinnens handlinger på den bakgrunn, fortsetter han.

Håper flere får hjelp

Flere hjelpeorganisasjoner roser regjeringens avgjørelse om å hente hjem en norsk IS-siktet kvinne og hennes to barn fra al-Hol-leiren i Syria.

Dette viser at norske myndigheter tar hensyn til barnas beste, mener generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge.

– Samtidig må det bety at også de andre barna hentes hjem. Det er fullstendig uakseptabelt å utsette barna for umenneskelig behandling fordi mødrene deres er mistenkt for forbrytelser. Det er imidlertid fullt mulig å stille mødrene deres for retten i Norge, sier han.

Han får støtte fra generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge.

– Norske myndigheter er etter FNs barnekonvensjon forpliktet til å hjelpe alle de norske barna som sitter fast i Syria, og vi håper dette medfører at flere får hjelp, sier Viken.

Røde Kors er takknemlige for at regjeringen nå har tatt de nødvendige grep i saken, sier generalsekretær Bernt G. Apeland.

– Gjennom nasjonal lovgivning er utenrikstjenesten pålagt oppgaven om å yte bistand til nordmenn i utlandet. De norske barna i leirene i Syria og Irak bør derfor være høyt prioritert av norsk utenrikstjeneste, sier han.