Jan Bøhler

IS-terrorister må likebehandles og straffes - uansett kjønn

- I Norge er vi ellers enige om å behandle menn og kvinner likt, men her er det skapt et bilde av de mannlige IS-krigerne som de grusomme, mens kvinnene kanskje bare har vært der, uten å skjønne noe særlig, skriver Arbeiderpartiets Jan Bøhler i dette innlegget.

- I Norge er vi ellers enige om å behandle menn og kvinner likt, men her er det skapt et bilde av de mannlige IS-krigerne som de grusomme, mens kvinnene kanskje bare har vært der, uten å skjønne noe særlig, skriver Arbeiderpartiets Jan Bøhler i dette innlegget. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

I en viktig VG-reportasje på søndag beskrives det endelig hvordan IS-kvinnene på ulike måter har hatt like grusomme roller som de mannlige krigerne.

Nå har vi sett nok stoff i media hvor kvinner som med vitende og vilje har reist for å slutte seg til grusomme og bestialske IS, ukritisk beskrives som omsorgspersoner og mødre som vi må hjelpe så de kan få komme hjem sammen med barna sine.

Grusomme menn og «naive» kvinner

I Norge er vi ellers enige om å behandle menn og kvinner likt, men her er det skapt et bilde av de mannlige IS-krigerne som de grusomme, mens kvinnene kanskje bare har vært der, uten å skjønne noe særlig. I en viktig VG-reportasje på søndag beskrives det endelig hvordan IS-kvinnene på ulike måter har hatt like grusomme roller som de mannlige krigerne.

Noen av de overlevende IS-fangene forteller blant annet dette om kvinnene:

  • «De var aktive. De fikk våpentrening og de jobbet med å sy og ferdigstille vester til selvmordsbombere. Jeg så også hvordan de aktivt, via telefoner og internett, jobbet for å rekruttere flere fra hjemlandene sine til å reise til IS.»
  • «De holdt oss fengslet og torturerte oss. Mange av dem var mer brutale mot oss enn deres ektemenn. Disse kvinnene hatet oss.»
  • «Deretter gikk de utenlandske, kvinnelige IS-medlemmene med pistoler i hendene frem og skjøt hver og en i hodet. Jeg så alt sammen.»

En felles internasjonal etterforskning og domstol

Noen sier lettvint at det «bare er å hente» IS-kvinner og straffeforfølge dem her i Norge. Men selv om vi får noen slike beskrivelser som i VG på søndag, blir det svært vanskelig for Norge og alle andre land IS-krigerne kommer fra, å etterforske, dokumentere og bevise grusomhetene som er begått i det lukkede IS-kalifatet.

NRK Kveldsnytt meldte tidligere i uka at 30 er returnert fra IS uten dom i Norge, mens bare åtte er dømt til nå.

Det vil være mye bedre og mer effektivt om vi får en felles internasjonal domstol og etterforsking av dette, enn om hvert enkelt av for eksempel femti land skal gjøre det hver for seg. Da vil man kunne samle store spesialiserte ressurser som jobber med å finne bevis og vitner i områdene IS har kontrollert. Mange land som har dårligere politi-ressurser enn Norge vil da også kunne få hjelp til å få sine IS-krigere dømt. Vi vil også få en internasjonal strafferettslig likebehandling av dem.

Sverige og Nederland har tatt initiativ til en slik internasjonal domstol. Det er godt håp om at de får med seg EU eller toneangivende EU-land. Norge støtter initiativet, men kunne gjerne vært mer med på å gå i bresjen og love ressurser til det.

Ingen bør slippe unna sin straff

Det kan dukke opp flere alternative internasjonale løsninger underveis, men det haster å komme igang. Det avgjørende er at vi får til et samarbeid om å sette inn store ressurser på grundig lokal etterforskning og dokumentasjon.

Hele verden må få se hvor bestialsk denne terrororganisasjonen er, og ingen IS-terrorister, verken kvinner eller menn, bør slippe unna sin straff.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.