*Nettavisen* Nyheter.

Isabelle Hupert tolker Ibsen

Henrik Ibsen synes like aktuell på verdens scener. Nå settes han opp i Barcelona med sensuelle og norgesaktuelle Isabelle Hupert i hovedrollen.

04.05.05 13:34

I vår kan vi se Isabelle Hupert på norske kinoer i filmen «Heart Huckabees». Filmen begeistret ikke vår anmelder, men vakre Isabelle har allerede rukket å bli legendarisk med fjorårets «Pianolærerinnen». Filmen fikk juryens Grand Prix og begge skuespillerprisene i Cannes. (Forfatteren av boken filmen er basert på, Elfride Jenikes, mottok for øvrig Nobelprisen i litteratur i 2004. red.anm.)

Hedda på fransk

Nå er Isabelle hyret inn til oppsetningen av Hedda Gabler ved Lliure-teateret i Barcelona. Hun skal spille sin Hedda på fransk, i dag og i morgen.

- Et uhyre

«Hedda Gabler» var det siste stykket Henrik Ibsen skrev under sitt utenlandsopphold mot slutten av 1800-tallet. Det er usikkert når han fikk ideen til stykket, men det kom ut i bokform i 1890. Da fikk det nesten utelukkende dårlig mottakelse av kritikerne.

- Alt i Alt kan Hedda Gabler neppe kaldes Andet end et uhyggeligt Fantasifoster, et af Digteren selv frembragt Uhyre i Kvindeskikkelse, uden tilsvarende Forbillede i Virkelighedens Verden, skrev Alfred Sinding-Larsen i Morgenbladet.

Stykket hadde sin urfremføring i 1991 i Munchen. Siden har det blitt satt opp flere ganger i Norge og utlandet, siste gangen ved Nationaltheatret i 2002.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.