RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
PÅ FRAMMARS: ISIL tar stadig nye områder i Irak. Her et udatert bilde fra Raqqa i Syria.
PÅ FRAMMARS: ISIL tar stadig nye områder i Irak. Her et udatert bilde fra Raqqa i Syria. (Ap / NTB Scanpix)

ISIL fester grepet i Nord-Irak

Sist oppdatert:
Opprørere fra gruppa Den islamske stat (IS) legger stadig større områder i kurdiske Nord-Irak under sin kontroll.

Søndag erobret de væpnede jihadistene byene Zumar og Sinjar etter kamper med kurdiske soldater. I tillegg har IS-opprørerne tatt kontroll over Mosul-dammen, Iraks største demning.

Erobringen av dammen gir islamistene mulighet til å oversvømme sentrale byer i Irak. De har dermed fått et sterkt kort på hånden i sin kamp for å styrte den sjiadominerte regjeringen til Iraks statsminister Nuri al-Maliki.

IS, som tidligere kalte seg Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), anser sjiamuslimer og alle andre som ikke følger deres ekstreme tolkning av islam, som vantro som fortjener å bli drept.

IS har også tatt kontroll over minst fem oljeinstallasjoner i området, opplyser øyenvitner.

Svarte flagg

Sinjar og Zumar, som ligger vest og nordvest for Mosul, var fram til søndag under kurdisk kontroll. Offensiven mot Zumar startet fredag, da de ytterliggående jihadistene angrep en kurdisk kontrollpost utenfor byen og drepte 14 kurdiske soldater.

Fakta:

Klikk for å åpne faktaboksen


Først etter harde kamper greide IS-opprørerne å ta seg inn i byen. Der heiste de sine svarte flagg, noe som gjerne betyr massehenrettelser av motstandere som er tatt til fange, skriver Reuters.

Deretter inntok opprørerne Sinjar, der innbyggerne ifølge øyenvitner allerede hadde forlatt byen.

Står alene

Siden IS-offensiven startet i Nord-Irak, har tusenvis av irakiske soldater flyktet fra områdene. Dermed har kurdiske og sjiamuslimske militser blitt stående igjen som den eneste forsvarslinjen mot opprørerne.

Men etter erobringen av Zumar blir det stilt spørsmål ved de kurdiske soldatenes kampevne. Frammarsjen til IS har også økt presset på irakiske myndigheter til å danne en regjering som er i stand til å svare på opprøret.

Irak fikk ny nasjonalforsamling 30. april, men den har ikke klart å enes om hvem som skal lede landet videre. Blant dem som tviholder på sine posisjoner, er statsminister Nuri al-Maliki, som er blitt kritisert for å bare være opptatt av å sikre makten til seg selv og en utvalgt krets i det sjiamuslimske folkeflertallet han selv tilhører.

Fordrevet

Ifølge den siste rapporten fra FNs nødhjelpsorganisasjon OCHA er 1,2 millioner irakere nå internt fordrevet som følge av konflikten i Nord-Irak og andre konflikter i landet.

Ifølge OCHA er det mangel på både vann, mat, medisiner og helsehjelp. (©NTB)

HARDE KAMPER: Røyk stiger opp fra områdene der ISIL-opprørere har barket sammen med kurdiske soldater og irakiske sikkerhetsstyrker.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere